TUKLI ga dokle god je DISAO, UMRO JE od nasilnih povreda i izlivanja krvi u mozak: U Smederevu podignuta optužnica zbog UBISTVA Stefana Filića (18)

J. ILIĆ

27. 05. 2020. u 08:51

Nikola B. i Mitar P. optuženi za najteži oblik krivičnog dela i preti im dugogodišnja robija

ТУКЛИ га докле год је ДИСАО, УМРО ЈЕ од насилних повреда и изливања крви у мозак: У Смедереву подигнута оптужница због УБИСТВА Стефана Филића (18)

Kafe "Brodolom" ispred kog je pretučen Stefan

VIŠE javno tužilaštvo u Smederevu, kako "Novosti" saznaju, podiglo je optužnicu protiv Nikole B. (20) i Mitra P. (20) iz Velike Plane zbog prebijanja nasmrt Stefana Filića (18). Tužilaštvo ih tereti za teško ubistvo, za koje je zaprećena kazna od najmanje deset godina zatvora pa do doživotne robije. Sada predstoji ispitivanje optužnice, a ukoliko je Viši sud u Smederevu potvrdi, biće zakazano suđenje.

Nikola B. i Mitar P. optužnicom se terete da su 2. februara u Velikoj Plani, ispred kluba "Brodolom", bez povoda pretukli Stefana, koji je bio u društvu svog šesnaestogodišnjeg brata. Kako se tvrdi, mladića su više puta udarili pesnicama u glavu, posle čega je pao na zemlju. Dok je ležao, kako se navodi u optužnici, Nikola B. ga je šutnuo nogom u glavu. Stefan je odmah prebačen u bolnicu, gde je preminuo 30 sati kasnije.

Posle obdukcije i veštačenja povreda, koje su obavili lekari Instituta za sudsku medicinu, ustanovljeno je da su udarci u glavu bili fatalni.

EKSPRESAN POSTUPAK UPRKOS otežanim uslovima i vanrednom stanju, zbog uznemirenja javnosti, istraga u smederevskom tužilaštvu je završena za tri meseca, uključujući i sva veštačenja koja je tužilac tražio. Na nalaz obdukcije čekalo se dva meseca, a na veštačenje povreda manje od mesec dana.

- Veštačenje je pokazalo da je Stefan preminuo od posledica razarajućih, nasilnih povreda moždanih centara i izliva krvi u mozak, odnosno da su udarci koje je zadobio za ishod imali smrt. Na osnovu ovoga, okrivljeni se terete za krivično delo teško ubistvo u saizvršilaštvu - rečeno je za "Novosti" u Višem tužilaštvu u Smederevu.

Sve se odigralo u ranim jutarnjim satima dok su Stefan i njegov brat, sa još nekoliko maloletnika, čekali taksi ispred kluba kako bi otišli kući u Staro Selo. Iz kluba su izašli Nikola B. i Mitar P. i bez razloga počeli da maltretiraju Stefanovog brata. Kako je navedeno u optužnici, Stefan se umešao i zamolio ih da ga ostave na miru, ali su oni nasrnuli na njega i počeli da ga tuku.

Nikola B. i Mitar P.

Stefan je u palanačku bolnicu stigao bez vitalnih funkcija, i odmah je prebačen u Urgentni centar, ali i pored svih napora lekara, nije dolazio svesti.

BILI NASILNI I RANIJE IAKO krivično delo teško ubistvo predviđa i kaznu doživotnog zatvora, ona se ne može izreći okrivljenima koji u trenutku izvršenja dela imaju manje od 21 godine. Inače, okrivljeni su imali i ranije sukobe sa zakonom. Nikola je bio osumnjičen za nanošenje teških telesnih povreda, ali je ta krivična prijava odbačena, a u toku je postupak za nasilničko ponašanje. Mitar je odranije osumnjičen za posedovanje droge, dok je za premlaćivanja jednog mladića bio kažnjen društveno korisnim radom.

Napadači su pobegli sa lica mesta, a uhapšeni su nekoliko sati kasnije. U početku im se na teret stavljalo krivično delo nanošenje teških telesnih povreda. Posle Stefanove smrti, slučaj je preuzelo smederevsko Više tužilaštvo i pokrenulo istragu zbog teškog ubistva, a kvalifikacija nije promenjena ni u optužnici.

Nikola B. je na saslušanju pred tužiocem delimično potvrdio događaj, ali je to predstavio tučom. Mitar P. je negirao umešanost. Podvrgnuti su neuropsihijatrijskom veštačenju, jer su tog jutra bili pod uticajem alkohola. Rezultat je da su bili umanjene uračunljivosti, ali ne bitno.

Prebijanje je, inače, snimila kamera kluba "Brodolom", a snimak je u Tužilaštvu. Osim šest svedoka, pred tužiocem je o kobnoj noći svedočio i maloletni brat pokojnog mladića, kao i njihov otac Nenad Filić.

Stefan je bio maturant i odličan učenik srednje Ekonomsko-ugostiteljske škole "Vuk Karadžić" u Velikoj Plani. Građani Velike Plane, nakon ubistva, organizovali su protestno okupljanje, a školska uprava i drugovi su, u znak sećanja, posadili drvo u dvorištu škole i objavili dokumentarni film o Filiću.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (26)

Vaske

27.05.2020. 09:22

Za ove ubice je GOLI OTOK, BEZ PRAVA NA POMILOVANJE. Ovakve ubice nisu za život u normalnom svetu.

Ranko

27.05.2020. 09:45

Za njih samo smrtna presuda, ili dozivotna bez prava na pomilovanje.Ako su bili spremni da oduzmu neciji zivot onda neka budu spremni i na njihovu smrt.

Alex

27.05.2020. 09:48

Dusa me boli za ovim detetom. Nadam se da ce tuzilastvo i sud uraditi svoj posao kako treba. Ova dvojica ne smeju izaci iz zatvora nikad!

Њет еу

27.05.2020. 09:55

Робија бато. Сад ћете у затвор и то на дуго време. И треба. Па да се зна да се не можеш извући за тако нешто, па ћеш стати у неком моменту. Мислим,који мозак можеш да будеш да шутнеш у главу некога док лежи? То је дно дна,таквим будалама је место у Забели.

kole

27.05.2020. 12:56

@Њет еу - Klinci odrastaju u bolesnoj sredini gde se status i ugled sticu pesnicama i nasiljem, a ne znanjem i uspehom. Ko hoce da iskaze svoje kvalitetne sposobnosti, bezi iz ove proklete avlije i nikad se u nju ne vraca. Doprinos tome je i sruseno skolstvo gde se sa decom lose radi, a profesori vise nisu prosvetitelji i vaspitaci, vec predavaci nekog naopakog programa sa kojim se i oni sami cesto ne slazu, jer ga pisu stranci i nevladine organizacije.

maniks

27.05.2020. 10:22

Sad ide klasika. Neuropsihijatorsko vestacenje, umanjena sposobnost rasudjivanja, dejstvo alkohola, mladi su .....i na kraju dve tri godine zatvora . Zato nema bolje pravde od. ,, oko za oko , zub za zub ,,.

Лазар

27.05.2020. 11:39

Ако не може доживотна, онда може бар 40 година за монструме!!! Али дао бих ја њима и обавезан рад у затвору, а не да има плаћамо ми, из нашег буџета, оброке...

Wiggan

27.05.2020. 12:24

Dozivotna! Vaditi im organe i spasavati ljude koji cekaju transplantaciju!Iskoristiti ih za medicinska istrazivanja, za lekove.Terati ih vezani da ciste ulice.Smleti i hraniti divlje zivotinje iz zooloskog vrta.Oni nikad nece biti sposobni za normalan zivot.

5ima

27.05.2020. 12:37

Kakva bre kazna od 10 god.pa doživotno? Znači ostavljen je veliki prostor za manipulisanje kazne. Očigledan primer svirepog ubistva gde nesme i nemože biti nanja kazna od doživotne? Ovi đilkoši ubiše dečka iz dosade i to pred očima naloletnog brata! Alo,treba se pitati kako li je njegovom bratu pose ovoga ubistva? Da su moje dete ubili veći bi im bilo presuđeno sa moje strane?čiste savesti bih obadviicu sredio kao oni mog sina,bez obzira o čemu se radilo.

DRAGAN

27.05.2020. 12:59

Dozivotna robija pogotovu sto su to lokalni napasnici i ovo im nije prvi slučaj maltretiranja. Stvari su jako dugo zataškavane.

Avram

27.05.2020. 13:29

Ovde se jasno vidi rad sudstva u prethodnim sudjenjima ovim delikventima,za premlacivanje dobio drustveno koristan rad !!!, kao da je bacio opusak na ulicu a ne premlatio nekoga. Na njihovo razbojnicko ponasanje direktno su uticale blage kazne koje su dobijali za ranija krivicna dela.

Vlado

27.05.2020. 13:53

Tako mi je zao tog mladica, ni kriv ni duzan, zao mi je i ovih nasilnika, lose su odgojeni, mozda su krivi oni koji su dozvolili djeci da konsumiraju alkohol. Bilo kako bilo, ali sve vise i vise ce biti ovakvih situacija,zbog droge,zbog alkohola zbog loseg vaspitanja. Da bi se ovo ludilo sprecilo, na zalost, potrebno je uvodjenje smrtne kazne u Srbiji. Zasto ? Pa samo tako se moze stati na put zlu koje se siri kao korona.Smrtna kazna je jedina pravda. Da vidimo ko ce biti treci ubica ???NIKO!

Anja Zak

27.05.2020. 18:38

ČIJI su to sinovi, šta im rade roditelji, i čega su vlasnici? Ubice u zatvor 40.god. a roditeljima kaznu od 1 mil. eura, kao odštetu porodici za neprocenjivi gubitak! Znam, pare ne vraćaju nesrećnog mladića, ali kažnjavaju roditelje koji su zanemarili svoju decu!

Velibor

28.05.2020. 06:53

Nema ovde filozofije o tužnom i nesretnom detinjstvu ovih ubica. .Pod hitno uvesti smrtnu kaznu.

Лука

28.05.2020. 10:55

Некад сам мислио да је крвна освета безуман чин, али више не мислим тако. Уздати се у судове је лудост.

драгана

28.05.2020. 16:30

Šta je i policija radila prethodnih godina u toj maloj Velikoj Plani ,gde lokalne babe znaju šta ko ruča.Celo jedno naselje su doseljenici sa Kosova i Metohije,Srbi.Poprimili princip divlje horde.Mnogo loši ljudi.