Francuski predsednik Makron najavio: Podrška autoindustriji od osam milijardi evra

Tanjug

27. 05. 2020. u 08:48

Francuski predsednik Emanuel Makron predstavio je "istorijski plan" vredan više od osam milijardi evra za automobilsku industriju pogođenu krizom izazvanom korona virusom i za njenu modernizaciju

Француски председник Макрон најавио: Подршка аутоиндустрији од осам милијарди евра

Foto Tanjug / AP

Francuski predsednik Emanuel Makron predstavio je "istorijski plan" vredan više od osam milijardi evra za automobilsku industriju pogođenu krizom izazvanom korona virusom i za njenu modernizaciju kako bi Francuska prednjačila u proizvodnji električnih automobila.


Makron je u sredu, prilikom posete fabrici opreme Valeo u mestu Etapl na severoistoku Francuske, najavio da će država uložiti nešto više od osam milijardi evra pomoći automobilskom sektoru.


"Cilj je da Francusku učinimo prvom državom koja proizvodi čista vozila u Evropi, čime bi se u pet godina proizvodnja povećala na više od milion električnih i hibridnih vozila", rekao je Makron, a preneo sinoć SeeBiz.


Francuski predsednik je najavio povećanje ekološkog bonusa na 7.000 evra za kupovinu električnog automobila za građane i na 5.000 evra za kompanije, kao i bonus od 2.000 evra za hibridna vozila.


Predviđeno je i povećanje bonusa kod kupovine električnog automobila po načelu „staro za novo".


"Radi se o planu odbrane radnih mesta u našoj industriji suočenoj s jednom od najtežih kriza u svojoj istoriji. To je plan nezavisnosti automobilske industrije. Dakle, radi se o planu budućnosti automobila 21. veka", rekao je Makron.


Naveo je da francusko-nemački plan obnove od oko 500 milijardi evra, koji je predstavio prošle nedelje s nemačkom kancelarkom Angelom Mekrel, treba da podrži najugoženije sektore, poput automobilskog.


Makron je od „Renoa" tražio garanciju za budućnost zaposlenih u dve fabrike na severu zemlje i upozorio da zajam od pet milijardi koji je država obećala „Renou" neće moći da bude odobren pre završetka pregovora koji će početi u ponedeljak.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije