U Srbiji za sada bez aplikacija za praćenje zaraženih

Nakon što su Gugl i Epl prošle nedelje ponudili sistemska rešenja za kovid aplikacije, još uvek se ne zna da li će "lovljenje" kontakata obolelog preko mobilnog telefona biti uvedeno i u Srbiji, objavile su "Novosti".
U Srbiji za sada bez aplikacija za praćenje zaraženih
Foto: Pixabay
Kako prenosi taj dnevni list, u Kriznom štabu, prema nezvaničnim navodima, smatraju da nema potrebe za sprovođenjem te mere. Uvođenje aplikacije, dodaje se, imalo bi smisla samo ako je situacija teška, a posle ukidanja vanrednog stanja, ne postoji ni pravni osnov za njeno uvođenje.
 
"Medicinski, mogao bih da vam navedem mnogo razloga da ta mera nije opravdana", rekao je za "Novosti" prof. dr Vladimir Jorga.
 
Prema njegovim rečima, to bi sada bilo preterivanje.
 
"Smatram da je uvođenje aplikacije preterivanje, da takva zaštita nije funkcionalna. Mislim da nije čak ni etički označavati ljude sa koronom ili one koji su je preležali. Kao lekar sam apsolutno protiv toga."
 
Mnogi stručnjaci naglašavaju da upotreba aplikacije nije dovoljno pouzdana, jer bi nosilac virusa mogao da ostavi svoj telefon kod kuće.
 
"Aplikacija nam ne bi bila potrebna kada bismo imali svest: "Čuvaj se i Bog će te čuvati". Ne bi trebalo da bacamo novac na skupe projekte, dovoljno je da poštujemo osnovne mere zaštite", smatra Vesna Radović, doktorka medicinskih nauka i farmaceutkinja.
 
Prošle nedelje, dva najveća svetska IT giganta, Gugl I Epl, ponudili su sistemska rešenja za svoje operativne sisteme za mobilne telefone, kako bi svaka država mogla da izradi svoju aplikaciju za praćenje osoba zaraženih korona virusom. Oni su to nazvali "Exposure Notification", u prevodu "obaveštenje o izloženosti virusu" i predviđeno je da funkcioniše na principu "bluetooth" tehnologije", uz potpunu zaštitu privatnosti korisnika.
 
Aplikacije će se nalaziti na Epl stor i Gugl plej onlajn prodavnicama. Za svaku zemlju Epl i Gugl će odobirati samo jednu koja ima podršku državnih organa. 
  • Wnj

    27.05.2020 11:01
    Naučnik jedan da izjavi ovo?
    "Čuvaj se i Bog će te čuvati", smešno i žalosno.
  • Danilo

    27.05.2020 10:25
    Samo nam je još to treba, nije dosta što smo bili u kolektivnom kućnom pritvoru.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Zašto je sve manje vrabaca u Srbiji?

Populacija vrabaca u Evropi, ali i Srbiji se smanjuje, mada kod nas to smanjenje još nije alarmantno, rekla je predstavnica Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije Nataša Jančić.