Dokazi skrivani od javnosti: Preokret u slučaju trostrukog ubice iz Splita?

Podizanjem optužnice protiv Filipa Zavadlava (25) zbog trostrukog ubistva u Splitu 11. januara, državno tužilaštvo završilo je prvu fazu kaznenog postupka.

Izvor: B92

Utorak, 26.05.2020.

21:17

Dokazi skrivani od javnosti: Preokret u slučaju trostrukog ubice iz Splita?
Ilustracija: Depositphotos/denisk999

U optužnom aktu otkriveni su dokazi koji su se pažljivo skrivali od očiju javnosti, a koji podržavaju tezu da se radilo o planiranim ubistvima za koje se optuženi mladić pripremao nekoliko meseci ranije.

Među dokaznom materijom splitsko tužilaštvo poseduje video-snimak iz decembra prošle godine na kojem se vidi Filip Zavadlav kako iz automatske puške vežba pucanje u metalnu bačvu koju je izrešetao s više hitaca. Snimak je napravljen na otvorenom prostoru u nenaseljenom području u ranim poslepodnevnim satima.

Osim videozapisa gađanja u nepokretnu metu, u mobilnom je nađena i fotografija na kojoj se vidi radni sto na kojem je šaržer za automatsku pušku s više metaka te Filip Zavadlav kako sedi kraj stola, a u ruci drži kalašnjikov. Uz tu fotografiju je nađeno još nekoliko na kojima mladić drži oružje, snimljenih u podstanarskom stanu u Šenoinoj ulici u kojem je živeo i još na nepoznatoj lokaciji na otvorenom. Vojna automatska puška

S Filipom su na snimku i fotografijama bile još dve muške osobe od kojih je jedan i pucao iz puške u bačvu, a drugi se fotografisao s oružjem. Istražitelji su obojici utvrdili identitet, pronašli ih te su saslušani u državnom tužilštvu. Kako se utvrdilo, Filip je nabavio vojnu automatsku pušku Kalašnjikov, kalibra 7,62 mm u rujnu prošle godine ilegalnim putem od nepoznate osobe.

Već tada je, smatra tužilaštvo, započeo vežbe gađanja i započeo pripreme za zločin koji je usledio na “krvavu subotu”. Nabavio je krajnje ubojitu pušku i ogromnu količinu municije, navode, i doneo čvrstu odluku kako je upotrebiti. Sve je utvrdio i isplanirao te hladnokrvno realizovao, navodi tužitelj.

U prilog okrutnosti smaknuća nabrojeno je na koji način su i s koliko metaka ubijena trojica koja su se našla na meti Filipa Zavadlava. Marin Boban (25) koji je naišao na motociklu Yamaha XT izrešetan je na Šperunu s deset metaka i nizom fragmenata projektila koji su se odbijali. On je zadobio brojne prostrelne rane: glave, prsnog koša, levog ramena, desne natkolenice, stražnjice, a osim što su razderali unutarnje organe, projektili su mu ostavili tragove na nekoliko rebara.

Juricu Torlaka (37), koji je sedeo iza Marina Bobana na motociklu, pogodio je jedan metak u levu stranu grudi. Taj metak mu je slomio jedno rebro, probio pluća i nakon izlaska iz tela pogodio ga u levi ručni zglob. Uspeo je da otrči do dvorišta kuće u obližnjoj uličici, odvezla ga je Hitna pomoć, a preminuo je u bolnici nedugo nakon ranjavanja. Jedan od hitaca ispaljenih na Šperunu je probio vrata dvorišta u Jerinoj ulici, a svedoci su vidjeli kako Zavadlav tada uzima novi šržer iz torbe koju je odložio na tlo i stavlja ga na oružje te ide prema Kamenitoj ulici. Metak u cevi

Tužilaštvo smatra da je tamo tražio Jerka Malvasiju, iako nisu uspeli da nađu nijednog svedoka koji je video da je zaista došao na vrata porodične kuće Malvasija, niti snimak nadzorne kamere koji bi to potvrdio. Nakon toga je Zavadlav produžio prema Radmilovićevoj ulici gde je na motociklu Suzuki Burgman prolazio Marin Ožić Paić (25). Zavadlav je krenuo za njim i s udaljenosti od oko 60 metara Marin Ožić Paić je s leđa pogođen s dva metka.

Jedan mu je ušao s leve strane grudi, probio pluća i srce i slomio dva rebra i izašao na prsima dok ga je drugi hitac pogodio u stražnjicu i izašao na preponi. Imao je još niz rana od krhotina metaka koji su se odbijali o zidove. Neki od metaka koje je tu Filip ispalio pogodile su privatni automobil Hyundai u kojem su bile tri osobe, jedan muškarac i dve žene, ali na sreću niko nije povređen.

Tokom uviđaja su samo u toj ulici našli 10 čaura metaka, a ukupno su ih na Šperunu i u okolnim ulicama pronašli 37. Nakon što je pogodio mladića na motoru, Filip je došao iznad njega da ga pogleda, a onda je otišao prema Vijugastoj ulici pa kroz Plinarsku. Ubrzo nakon toga se rešio puške koju je bacio u kontejner za otpatke u Nazorovom prilazu.

Kada je kalašnjikov nađen imao je metak u cevi i još 12 metaka u šaržeru. Veštačenjem u Zagrebu je na automatskoj puški prnađen DNK Filipa Zavadlava. Njegov DNK je izolovan i u vlasi kose nađenoj na crnoj putnoj torbi koju je imao sa sobom kada je došao na Šperun pre trostrukog ubistva i u kojoj je nosio rezervni šaržer municije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: