U Španiji od sutra desetodnevna nacionalna žalost u znak sećanja na preminule od virusa korona

Španska vlada proglasila je desetodnevnu nacionalnu žalost počev od sutra, u znak sećanja na skoro 27.000 umrlih od korona virusa u toj zemlji.
U Španiji od sutra desetodnevna nacionalna žalost u znak sećanja na preminule od virusa korona
Foto: Pixabay
Premijer Pedro Sančes je na Tviteru objavio da će to biti najduža nacionalna žalost od upostavljanja demokratije 1977. godine, posle skoro četiri decenije fašističke diktature Fransiska Franka.
 
Državne zastave će deset dana biti na pola koplja, a nije objavljeno kada će biti velika državna komemoracija, na kojoj će učestvovati i kralj Felipe Šesti. Španska vlada je za donošenje odluke o nacionalnoj žalosti čekala da mere karantina ublaže i vlasti Madrida i Barselone, gradova najviše pogođenih pandemijom.
 
Španija je među evropskim zemljama s najtežim posledicama pandemije: od njenih skoro 47 miliona stanovnika dosad je umrlo 26.834, od kojih je 80 odsto bilo starije od 70 godina, a inficirano je više od 235.000.
 
Desničarska opozicija je više puta kritikovala vladu što nije proglasila nacionalnu žalost, na šta je premijer Sančes rekao da će sačekati da se epidemija smiri i da se okonča zabrana izlaska ljudi napolje.
 
U Sjedinjenim Američkim Državama, s najviše umrlih u svetu tokom pandemije, državne zastave su bile na pola koplja od 22. do 24. maja, Italija je 31. marta priredila minut ćutanja i zastave spustila na pola koplja, a Kina 4. aprila priredila zvaničan dan žalosti.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Aprilski sneg pao u BiH i Hrvatskoj

U delovima Bosne i Hercegovine danas je počeo da pada sneg, a među prvima su se zabelili Bosanski Novi, Bosanska Kostajnica i Bosanska Krupa.

U Hrvatskoj počela predizborna tišina

U Hrvatskoj je u ponoć stupila na snagu predizborna tišina uoči parlamentarnih izbora u sredu, 17. aprila, a trajaće do zatvaranja birališta u 19 časova.

VIDEO: Tuča u gruzijskom parlamentu

Na sastanku pravnog odbora parlamenta Gruzije, gde se raspravlja o projektu zakona o transparentnosti stranog uticaja, jedan od opozicionih poslanika napao je predstavnika vladajuće partije.

Izraelska vojska tvrdi da se taoci drže u Rafi

Izraelska vojska saopštila je večeras da se taoci oteti tokom napada palestinskog islamističkog pokreta Hamas 7. oktobra drže u Rafi, na jugu pojasa Gaze, gde Izrael želi da pokrene vojnu ofanzivu.