Nezavisni stav

Megalomanija MO BiH

​Ministarstvo odbrane Bosne i Hercegovine izračunalo je da mu u naredne tri godine treba više od 2,3 milijarde KM kako bismo se makar malo približili standardima NATO-a, jer je, prema njihovom srednjoročnom planu od 2021. do 2023. godine, to spoljnopolitički cilj BiH.

S obzirom na to da od osnivanja 2006. godine u Ministarstvo odbrane BiH i Oružane snage BiH nije uloženo ništa, BiH i njena vojska daleko su od bilo kakvih standarda, posebno onih NATO-ovih, i gotovo je sigurno da će tako i ostati.

Osim nekoliko megalomana, u ovom trenutku niko normalan i ne pomišlja o modernizaciji nečega, što se, ako ćemo iskreno, i ne može modernizovati, prije svega zbog odnosa unutar BiH, ali i zbog činjenice da Oružane snage BiH i Ministarstvo odbrane BiH nemaju ništa osim beskorisnog oružja koje treba uništiti i afera koje sustižu jedna drugu.

U posljednjih petnaestak godina i ono što je valjalo u Oružanim snagama BiH je propalo, zarđalo, rashodovano i uništeno, a i ono malo što je ostalo služi samo za pokazivanje i da se može reći da BiH ima vojsku. 

U kakvom stanju su Oružane snage BiH i Ministarstvo odbrane BiH, možda najbolje govori to da je u vojsci trenutno veći problem to što neko pjeva "Ne volim te, Alija" nego obijanje vojnih magacina iz kojih oružje nestaje bez traga, pohabana oprema i loša ishrana.

Najracionalnija odluka u BiH bila bi ukidanje Oružanih snaga BiH i Ministarstva odbrane BiH, jer bi ionako sa, ne daj bože, prvim pucnjem, to bila prva institucija u BiH koja bi se raspala na tri dijela.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije