Linkovi

Lavrov: Moskva podržava prekid vatre i formiranje jedinstvene vlasti u Libiji


Sergej Lavrov, ministar spoljnih poslova Rusije, ilustrativna fotografija (Foto: AP/Sergei Chuzavkov)
Sergej Lavrov, ministar spoljnih poslova Rusije, ilustrativna fotografija (Foto: AP/Sergei Chuzavkov)

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov obavestio je Agilu Saleh Isu, saveznika Kalife Haftara (komandanta Libijske nacionalne armije – učesnice sukoba u Libiji) da Moskva podržava momentalan prekid vatre i političke razgovore koji bi doprineli formiranju jedinstvenih libijskih vlasti.

Taj stav Lavrov je preneo u telefonskom razgovoru, saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova, objavila je agencija Rojters.

Agil Saleh Isa podređen je generalu Kalifi Haftaru koji kontroliše istok Libije i suprotstavljen je međunarodno priznatoj Vladi nacionalnog jedinstva.

Prethodno je Komanda vojske Sjedinjenih Država u Africi saopštila da je Rusija prebacila borbeni avion u Libiju da bi podržala ruske plaćenike koji se bore na tom području.

“Ruska borbena letelica će najverovatnije pružati podršku iz vazduha i učestvovati u napadima koje izvodi Vagner grupa PMC koja podržava Libijsku nacionalnu armiju. Ona je suprotstavljena međunarodno priznatoj libijskoj Vladi nacionalnog jedinstva", navodi se u saopštenju Komande vojske Sjedinjenih Država u Africi.

Istaknuto je da je letelica prebačena iz ruske vazdušne baze preko Sirije gde je, kako je navedeno, prefarbana kako bi bilo pprikriveno njeno rusko poreklo.

Ruski zvaničnici bili su nedostupni za komentar ove informacije, objavio je Rojters.

Misija Libije pri Ujedinjenim nacija osudila je postupke koje označava velikim prilivom oružja i boraca na područje te zemlje i kršenje embarga na oružje.

Aprila 2019. general Haftar, komandant formacije pod nazivom Libijska nacionalna armija pokrenuo je ofanzivu u nameri da osvoji zapad zemlje pod kontrolom međunarodno priznate Vlade nacionalnog jedinstva.

Libija, zemlja bogata naftom, u konstantnim nemirima je od 2011. godine, kada je tokom građanskog rata svrgnut i ubijen dugogodišnji autoritarni lider Moamer Gadafi. Od tada se u Libiji vode sukobi između suparničkih grupa na istoku i zapadu zemlje od kojih svaka raspolaže i sopstvenom oružanom silom.

XS
SM
MD
LG