Virtuelni hodočasnik: Uživajte u prizorima Svete gore kao da ste tamo

Turisti koji ne mogu još da dođu u Grčku imaju priliku da uživaju u veličanstvenom pogledu na manastir Meteore i Svetu goru, pa čak i da prošetaju zajedno sa monasima. Sve to uz pomoć nove VR aplikacije.

Tehnopolis

Izvor: B92

Utorak, 26.05.2020.

15:12

Virtuelni hodočasnik: Uživajte u prizorima Svete gore kao da ste tamo
Foto: Depositphotos, radoslavst

Ova aplikacija zove se "VR Pilgrim" i uz nju na svom telefonu svi mogu da uživaju u pogledu od 360° na dva spektakularna prizora u Grčkoj: manastir Meteori i celokupnu planinu Atos, odnosno Svetu goru i svih njenih 20 manastira, među kojima se nalazi i Hilandar.

"Pre dve godine, kada smo dali blagoslov za stvaranje virtuelne biblioteke o blagu Atosa, niko nije mogao da zamisli koliko će to postati važno", rekao je Kiril, arhimandrit ćelije Svetog Nikolassa Halkijasa na Atosu, koja je bila uključena u proces snimanja.

"U današnjoj situaciji, VR Pilgrim je jedina prilika da ova sveta mesta vidite sopstvenim očima", dodao je.

Na Svetu goru, inače, kao posetioci-hodočasnici mogu da dođu samo muškarci. Zbog toga, ovo je retka prilika da se i žene upoznaju sa zapanjujućom arhitekturom građevina na ovom poluostrvu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: