Kurti: Ustavni sud treba da tumači a ne da piše Ustav 1Foto: Beta/Armenija Zajmi Bešević

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je danas da očekuje konačnu presudu Ustavnog suda u vezi sa ukazom predsednika o mandataru za sastav Vlade Kosova i podvukao da Ustavni sud treba da tumači Ustav a ne da piše nove odredbe.

Posle posete Studentskom centru u Prištini koji je pretvoren u karantin, Kurti je medijima izjavio da treba sačekati odluku Ustavnog suda.

„Očekujem odluku Ustavnog suda u skladu sa članom 112. Ustava. Ustavni sud treba da tumači Ustav, a ne da piše. Ni predsednik ni Ustavni sud ne mogu da napišu Ustav, tako da sud mora samo da ga tumači“, rekao je Kurti.

Kurti je takodje govorio o jučerašnjim izjavama predsednika Kosova Hašima Tačija koji je rekao da je premijer uzurpirao funkciju.

„Ono što je predsednik rekao o meni, čini mi se da je on svoje želje opisao kao činjenice. Ja sam sadašnji premijer. Ne radi se o opisima koje mi je dao“, kazao je Kurti.

Današnja Koha ditore je najavila mogućnost da će Ustavni sud danas doneti presudu povodom zahteva Samoopredeljenja za ocenu ustavnosti ukaza predsednika Kosova za davanje mandata za sastav nove vlade Avdulahu Hotiju iz Demokratskog saveza Kosova.

Kurti je danas najavio dalje olakšavanje mera prevencije u pandemiji kovid-19.

„Olakšavanje mera mora biti praćena budnošću, održavanjem razdaljine od najmanje dva metra, ličnom higijenom, nepraktikovanjem porodičnih poseta“, rekao je Kurti i dodao da će naredne nedelje nastaviti sa popuštanjem drugih mera i vraćanjem u uobičajen režim života.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari