26. maj  2020. 12.17  →  19.13 | Izvor: RTV (Boris Šuman)

Saradnja Regionalne deponije i Visoke tehničke škole u Subotici

SUBOTICA -

Subotička regionalna deponija poseduje najsavremenije tehnologije za upravljanje otpadom kao resursom za stvaranje nove vrednosti. Pristup tim tehnologijama, kroz praksu, omogući će i studentima Više tehničke škole u Subotici. Tim povodom njihovi predstavnici potpisali su sporazum o saradnji.

 

video icon

Da otpad nije smeće pokazuje primer severa Bačke i Potisja gde se nalazi jedna od najsavremenijih regionalnih deponija u zemlji. A da upravljanje otpadom nije samo selekcija smeća pokazuje današnji sporazum pomenutog preduzeća i Visoke tehničke škole u Subotici, čiji studenti će imati pristup najsavremenijim tehnologijama koje se koriste u ovom poslu.

ugovor

"Možda nekom inovacijom da poboljšamo ovaj deo ovog procesa, odnosno, da u budućnosti, kao što znamo, uvek može da se napreduje, uvek može da se sistem razvija dalje, da možda u budućnosti razvijemo neke dodatne elemente koji će ovaj sistem učiniti još pouzdanijim, bezbednijim i efikasnijim", kaže direktor Visoke tehničke škole u Subotici Igor Firstner.

Osim mogućnosti prakse, Regionalna deponija povezivanjem sa ovom visokoškolskom ustanovom planira da iskoristi mogućnost zajedničkog konkurisanja za finansiranje projekata koji mogu biti od obostrane koristi, i u na kraju, za same građane čijim otpadom upravljaju.

"Otpad je otpad, ali što se tehnologije tiče, što se razvoja tiče, ima jako puno inovacija i dosta je interesantna tema za njih", kaže direktorka Regionalne deponije Čila Goli.

U dosadašnjoj praksi, Visoka tehnička škola bila je otvorena za saradnju sa privredom, dok je regionalna deponija pre svega sarađivala sa nevladinim sektorom.