26. maj  2020. 11.05  →  19.13 | Izvor: RTV (Rada Stajić)

Narodna kuhinja Crvenog krsta ponovo deli tople obroke najsiromašnijim Subotičanima

SUBOTICA -

Narodna kuhinja Crvenog krsta u Subotici ponovo priprema kuvane obroke za 1.200 najsiromašnijih sugrađana. Volonteri pomažu kuvarima u centralnoj kuhinji u pripremi obroka u narodnom kazanu.

video icon

"Svaki dan očistimo oko 350 kilograma krompira, isto toliko kupusa i skuvamo oko 600 litara variva s mesom", kaže Eržebet Nađ, glavna kuvarica u centralnoj kuhinji CK u Subotici.

Kuvane obroke volonteri distribuiraju u 33 mesne zajednice na teritoriji grada. Jedna od njih je i Palić. Tu kuvani obrok za sebe i porodicu već godinama preuzima i Boldižar Janoš koji je bolestan i bez posla.

narodna, kuhinja, crveni, krst, subotica

"Meni ovo puno znači. Jer, kod kuće nemamo šta da jedemo. Ni supruga ni ja nemamo posao, a imamo tri unuke. Ova hrana za nas je dobra. Pojedemo sve što dobijemo. Zadovoljni smo. Ne možemo da biramo", kaže Boldižar Janoš, korisnik usluga Narodne kuhinje CK na Paliću.

Pripremu kuvanih obroka u Narodnoj kuhinji, Crveni krst Subotice nastavio je nakon dva meseca pauze. Tokom vanrednog stanja zbog pandemije koronavirusa, volonteri su prešli 9.000 kilometara kako bi dostavili pakete hrane svima kojima su bili neophodni.

"Tokom vanrednog stanja, korisnicima Narodne kuhinje Crvenog krsta Subotica podeljeno je 36 tona prehrambenih artikala i još dvadesetak tona hrane našim sugrađanima koji su u kategoriji socijalno ugroženih, kao i onima koji su stariji od 65 godina ili su bili u kućnoj samoizolaciji", ističe dr Siniša Trajković, sekretar Crvenog krsta Subotica.

narodna, kuhinja, subotica

Da bi pomoć stigla do svih kojima je potrebna, uobičajenim izvorima finansiranja od strane države i lokalne samouprave, doprinele su i donacije. Jedna od njih stigla je od američke kompanije "Ametek" u iznosu od 25.000 dolara, a namenjena je prvenstveno za 250 dece koja se hrane na "narodnom kazanu" Crvenog krsta u Subotici.

"Donaciju koju smo dobili sukcesivno ćemo trošiti za pripremu toplih obroka. Nastojimo da poboljšamo kvalitet tih obroka, a dodajemo im i porcije voća. Pored toga, za decu smo pripremili i podelili im i paketiće sa slatkišima", kaže Miodrag Varo, koordinator rada Narodne kuhinje Crvenog krsta Subotica.

Volonteri Crvenog krsta, kojima su se priključili i radnici kompanije Ametek, pripremili su i podelili mališanima paketiće kako bi, pored kuvanog obroka na "narodnom kazanu", bar povremeno mogli da uživaju i u poslasticama za kojima sva deca žude.