Fudbaleri Honveda i MTK (©Shutterstock)
Fudbaleri Honveda i MTK (©Shutterstock)

Usnuli divovi Budimpešte okom vrebaju finale kupa

Vreme čitanja: 3min | uto. 26.05.20. | 09:01

Honved i MTK pred praznim tribinama pokušaće da dođu do završne borbe za trofej u masovnijem nacionalnom takmičenju

Može se reći da su kroz poslednjih nekoliko godina Ferencvaroš i Ujpešt preuzeli glavnu reč u Budimpešti. Dva velikana mađarskog fudbala vrlo često su odmeravala koplja pred punim tribinama, a uzbuđenje na ulicama glavnog grada Mađarske umelo je da potraje do duboko posle same utakmice. Međutim, ništa manje zanimljivo nije ni kada se u priču umešaju Honved, MTK i Vašaš.

Poznato je da navijači imaju svoje tačno određene putanje kojima se kreću kada idu na gradska gostovanja, a svakako je najpoznatija ruta koju favorizuju upravo pomenuti Ujpešt i Ferencvaroš. Što se ekipe MTK, ali i Honveda tiče, sve ide u nešto „mirnijem“ tonu, ali uz veliko i bogato rivalstvo na samom terenu. I dok je prvopomenuti tim osnovan u prvoj deceniji proteklog veka, sa druge strane, MTK spada u jedan od najstarijih timova u ovom delu Evrope, pošto je osnovan još 1888. godine.

Izabrane vesti

Dobro je poznato da je MTK jedan od najuspešnijih timova lige, pošto je osvojio nacionalno prvenstvo ukupno 23 puta, a u 12 navrata se okitio naslovom šampiona nacionalnog Kupa. Uz to, postao je prvi mađarski klub koji je zaigrao u Evropskom kupu 1955. godine, a samo devet godina kasnije domogao se finala Kupa pobednika kupova gde je poražen od Sportinga iz Lisabona. Uz to, klub neguje izuzetno dobru saradnju sa engleskim Liverpulom, naročito u pogledu mlađih kategorija.

Opet, treba istaći da najveći protivnik MTK-a nije Honved, već Ferencvaroš. Rivalstvo ova dva kluba je baš kao ono u Srbiji između Crvene zvezde i Partizana nazavano večitim derbijem, što i ne čudi, pošto je reč o najdužem rivalstvu u zemlji naših severnih suseda. Prvu utakmicu su dva kluba odigrala još davne 1903. godine.

Što se Honveda tiče, najveći procvat je tim doživeo tokom pedesetih godina prošlog veka kada je ujedno postao tim nacionalne vojske Mađarske. Tada su njihov dres nosili igrači poput Ferenca Puškaša, Šandora Kočiša, Jozefa Božika, Zoltana Čibora i Đule Gročiša. Samo tada su pokupili sa sobom ukupno četiri titule i najviše doprineli uspesima mađarskog nacionalnog sastava.

I jedni i drugi igraju na stadionu Nandor Hidegkuti, koji je bio nekadašnji fudbaler MTK. To samo potvrđuje da im današnji nastup neće biti nimalo stran, odnosno da će fudbaleri koji su nominalni gosti imati gotovo podjednake šanse za uspeh.

Dok Honved može da kaže da je imao uspeha kroz nekoliko prethodnih godina, MTK je sa druge strane igrao izuzetno promenljivo. Zapravo, gotovo po pravilu bi se nakon jedne sezone provedene u prvom rangu preselio u drugi, a onda bi išao u krug. Konstantnost kao da je postala misaona imenica za ovaj slavni budimpeštanski klub.

Bilo kako bilo, ovo će biti revanš susret polufinala u kojem bi samo jedan gol mogao da donese gostima plasman u završnicu, pošto će im, naravno, u tom slučaju odgovarati svaki remi sa postignutim golovima, pored pobede. Ipak, ono što može da ih brine jeste podatak da nisu savladali Honved još od 2016. godine. Tačnije, današnji domaćin je slavio ukupno šest puta, dok je samo dva puta bilo nerešeno, uključujući i duel odigran minulog vikenda. Golova je umelo da bude u izobilju, mada je ovaj odigran u subotu u tom smislu zakazao.

MAĐARSKA KUP – POLUFINALE, REVANŠ SUSRETI

Utorak

18.00: (2,05) MOL Fehervar (3,25) Mezokovešd (3,50) /prvi meč 1:1/

21.00: (2,40) Honved (3,15) MTK Budimpešta (2,90) /prvi meč 0:0/

***kvote su podložne promenama


tagovi

MTKMTK BudimpeštaHonved

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara