"Reinkarnirani“ lider tibetanskog budizma koji je nestao pre 25 godina kada je bio šestogodišnjak

Gedun Čoekji Nijima imao je svega šest godina kad je proglašen za pančen-lamu, drugu najvažniju ličnost u budizmu. Nekoliko dana kasnije nestao je u Kini i od tada mu se gubi svaki trag.

BBC

Izvor: BBC

Utorak, 26.05.2020.

07:16

EPA

U opticaju je samo jedna fotografija Tibetanca Geduna Čoekjija Nijime, jednog od najslavnijih "nestalih" osoba na svetu.

Ona jedva da je nešto više od snimka napravljenog u brzini, kad je ovaj imao svega šest godina. Na slici se vidi dečak rumenih obraza i pasivnog izraza lica.

Taj dečak sada ima 31 godinu, a 17. maja navršilo se tačno 25 godina otkako su on i njegova porodica nestali u Kini, tri dana nakon što je proglašen za reinkarniranog pančen-lamu, drugu najvažniju figuru u tibetanskom budizmu.

Otkako je otet, nije bilo informacije iz nezavisnog izvora o njegovoj sudbini.

Tibetanci izvan Kine koriste ovu godišnjicu da pozovu na njegovo oslobađanje. Ali samo kineski zvaničnici znaju gde se on nalazi, a budući da su malo šta rekli čitava četvrt veka, ne očekuje se ni da će sada ponuditi nove informacije.

"Naše raspoloženje je sumorno", priznaje Sonam Cering Frasi, predstavnik tibetanske vlade u egzilu u Londonu.

Za one koji zahtevaju oslobađanje pančen-lame, to je razumljivo osećanje. Ovaj slučaj pokazuje moć kojom raspolažu kineski lideri, koji mogu da učine da neko nestane sa lica Zemlje bez ikakvih posledica, po njih ili po njihovu zemlju.
Kako bi panèen-lama mogao da izgleda danas? BBC je dobio dozvolu da od struènjaka zatraži projekciju,/BBC
Radna grupa za prisilne ili nedobrovoljne nestanke Ujedinjenih nacija pokušava da otkrije šta se desilo Gedunu Čoekjiu Nijimi od 1995. godine, ali je do sada otkrila vrlo malo toga.

Nekoliko nedelja pre 25. godišnjice njegovog nestanka, grupa je BBC-ju dala saopštenje o svojim naporima.

"Kineska vlada nam je odgovorila nekoliko puta, ali pružene informacije smatrale su se nedovoljnima da razjasne slučaj i on i dalje ostaje nerešen."

Radna grupa je 2013. godine tražila od kineske vlada da joj dozvoli da dođe u posetu zemlji.

U godišnjem izveštaju prošle godine - šest godina posle te molbe -saopštila je da još čeka na odgovor.

"Radna grupa se nada da će uskoro dobiti pozitivan odgovor", stoji u izveštaju, možda malo previše optimistično.

Iako Peking ne otkriva mnogo, postoje razlozi zašto bi Kina želela da baš ovaj šestogodišnjak nestane.

U tibetanskom budizmu, od pančen-lame važniji je samo dalaj-lama, koji je sa Tibeta pobegao 1959. godine i postao alternativni izvor vlasti za Tibetance koji se ne slažu sa kontrolom Pekinga nad regionom Himalaja.
Kina je izabrala vlastitog panèen-lamu nakon što je deèak nestao/BBC
Pretpostavlja se, iz razumljivih razloga, da Kina nije želela da pančen-lama stekne isti autoritet i postane slična prepreka u njenoj vladavini Tibetom.

Nakon što je Gedun Čoekji Nijima nestao, Kina je izabrala vlastitog pančen-lamu. Mnogi veruju da će izabrati i vlastitog dalaj-lamu kada sadašnji bude preminuo.

Kina menja priču

Tokom godina, Kineska vlada pružila je neke informacije o nestalom pančen-lami, makar to bilo samo da negira da bilo šta nije u savršenom redu.

Odmah posle njegovog nestanka, radnoj grupi UN-a rekla je da "nikada nije bilo slučaja nikakvog nestanka i otmice porodice reinkarniranog deteta".

Ona je rekla da je ta tvrdnja izmišljotina koju je smislila "grupa dalaj-lame".

Naredne godine, 1996, priča se promenila. Kina je saopštila da je nekoliko "beskrupuloznih duša" pokušalo da prokrijumčari dečaka u inostranstvo, pa su njegovi roditelji zatražili zaštitu od nje i ona im je sada pruža.

Uprkos pruženom obezbeđenju, Peking tvrdi da dečak i njegova porodica žive normalnim životom i da ne žele da im bilo ko smeta, što je često ponavljao od tada.

S vremena na vreme, kineska vlada nagovesti da možda nije sve baš kako treba.

Radnoj grupi je 1998. godine, na primer, rekla da majka pančen-lame služi zatvorsku kaznu, iako nije jasno zbog čega ili na koliko dugo je zatvorena.

Povremeno je bilo i drugih izvora vesti.

Robin Kuk, tadašnji britanski ministar spoljnih poslova, 2000. godine je rekao da je Kina pokazala britanskim zvaničnicima dve fotografije dečaka za kog je tvrdila da je nestali pančen-lama.

Na jednoj je dete igralo stoni tenis; na drugoj je dečak pisao kineske simbole na tabli. Britancima je dozvoljeno da pogledaju fotografije, ali ne i da ih zadrže.

Prilikom jednog drugog susreta, tibetanski zvaničnici su mi rekli, tokom mog radnog puta na Tibet 2007. godine, da bi nestali pančen-lama voleo da živi na miru i da ne želi da ga uznemiravaju.

Poslednja konkretna informacija, prema tibetanskoj vladi u egzilu, sa sedištem u Daramsali u Indiji, potiče od pre dve godine kad je Kina saopštila UN-u da pančen-lama živi običnim životom i da ima posao.

Kineska vlada je odbila da pruži noviju informaciju od te za ovaj članak.

"Oteli su njega i njegovu porodicu"

Dalaj Lama sa slikom Panèen Lama/Getty Images
Ali on je rekao da kineski lideri nikad neće moći da se opuste i uživaju u vlasti na Tibetu.

"To je krhka konstrukcija. Provešće sve vreme u strahu da bi čitav sistem mogao da se sruši."

To je možda zaista tako, ali je samo svedočanstvo koliko čvrsto Kina kontroliše Tibet kad tibetanska vlada u egzilu retko može da iskoristi vlastite izvore da dobije vesti o Gedunu Čoekjiu Nijimi.

Pre dve godine, dalaj-lama je rekao da ima "pouzdane informacije" da je on još živ, ali nije bilo ničeg novog od tada.

Sonam Cering Frasi, londonski predstavnik tibetanske vlade u egzilu, rekao je da oni ne mogu mnogo šta drugo da urade sem da se čvrsto drže te jedne fotografije šestogodišnjeg dečaka.

Frasi je rekao da nju Tibetanci kače u manastirima i svojim domovima van Kine; ona je žiža molitvi i poštovanja, u nadi da će jednog dana doći u priliku da vide čoveka u kog je ovaj izrastao. Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: