Apsolutno smo POGODILI METU, danas samo isplatili po 100 evra za prvih pola miliona građana: Ministar Mali otkrio kada ćemo svi dobiti novac

Novosti online

25. 05. 2020. u 18:57

Ministar finansija je rekao da se, prema najnovijim podacima, za jednokratnu pomoć od 100 evra za sve punoletne građane, dosada prijavilo 4 miliona i 50.000 ljudi

Апсолутно смо ПОГОДИЛИ МЕТУ, данас само исплатили по 100 евра за првих пола милиона грађана: Министар Мали открио када ћемо сви добити новац
Ministar finansija Siniša Mali rekao je da se, prema najnovijim podacima, za jednokratnu pomoć od 100 evra za sve punoletne građane, dosada prijavilo 4 miliona i 50.000 ljudi.

Mali je podsetio da je 5. jun poslednji dan za prijavljivanje za 100 evra i da je danas na račune 500.000 građana isplaćena pomoć.

-Svakoga dana, ćemo iplatiti po pola miliona građana - istakao je Mali za Pink.

- Vidite i po reakcijama, jedan deo paketa ekonomskih mera uveden je da prebrodimo koronu i sa ekonomskog gledišta pokreće enkonomiju, polako ali sigurno zahuktavamo našu ekonomiju, do 5. juna traje rok za prijavu. Danas smo isplatili 500.000 građana, u narednih 5 dana isplatićemo sve koji su se prijavili. Ovo je prilika da pokažemo koliko je država stabilna i jaka, ova mera je potpuno opravdala očekivanja - rekao je ministar Mali.

On je dodao da će neko potrošiti taj novac u prodavnici, neko za plaćanje računa, ali da se time pokreće prodajni i proizvodni ciklus, da slične mere sprovode velike sile Japan i SAD, i da su to apsolutno opravdane ekonomske mere,

- Dugo smo tražili mere koje će podržati našu ekonomiju, krojači, frizeri, obućari, mikropreduzeća, koja su pokretači privrede. Samo mali broj zemalja može da se pohvali ovakvim merama. Država pokazuje svoju snagu, u krizi pokazuje odgovornost. Ovo je najveća ekonomska kriza u poslednjih sto godina. Odlaganjem poreza doprinosa i kredite i garantna šema, na pravi način smo spakovali pravi paket mera i posle mesec dana smo otvorili našu privredu, još dve minimalne zarade će biti isplaćene u junu i julu po jedna - rekao je Mali.


On je naglasio da od privrednika i građana dobijamo pohvale da smo sačuvali privredne kapacitete, "uspeli smo, imaćemo najveći rast od svih zemalja u Evropi, evriozona je pala na minus 3,3 %, mi 5% rasta ekonomije, treba da budemo optimisti.

Govoreći o kreditnoj liniji MMF-a, Mali je istakao da "Srbija i da hoće, ne može da se zaduži po kamatnoj stopi od nula odsto, jer ne spada u najsiromašnije zemlje sveta kao što su Avganistan, Mauritanija, Tadžikistan, Kamerun, Čad, Kongo, Gabon, Malavi".

- Kada je kriza počela, rekli smo da ćemo svim zdravstvenim radnicima povećati platu, što smo i uradili. Svim penzionerima smo dali jednokratnu novčanu pomoć, što smo takođe isplatili. Sva preduzeća su izabrala pomoć da ne plaćaju poreze i doprinose na zarade i porez na dobit, a država plaća 3 meseca minimalnu zaradu za veliki broj građana - rekao je Mali dalje u intervjuu.

Osim toga, ponovo je istakao da je važno što udeo javnog duga u BDP-u, ni sa 2 milijarde preusmerenih para, nije prešao 60 odsto.

- Mesec i po dana je trajalo vanredno stanje, gotovo sve se zatvorilo, a mere države traju tri meseca. I dalje, svi oni ne plaćaju kredite. Da ne zaboravim jeftine kredite i garantnu šemu, u naredne tri godine - kazao je Mali. Ipak, dodao je da je svestan da neće svako uspeti da se izbori s krizom.

- Najveći deo privatnika nastaviće da raste i zapošljava. Svima smo dali šansu, što se do sada u istoriji nikada nije desilo. Državni sektor je ostao stabilan, nije bilo ni smanjenja plata. Naša ekonomija će pasti najmanje u Evropi, a verovatno ćemo biti na pozitivnoj nuli.

Prema njegovim rečima, "visoka stopa rasta znači više otvorenih fabrika, više puteva, veće plate i penzije".

- U decembru prošle godine smo ostvarili prosečnu platu iznad 500 evra. Prestigli smo zemlje za kojima smo zaostajali. Sutra je sastanak u PKS, sa predstavnicima ugroženih sektora. Napravićemo neki dogovor i izaći sa konkretnim merama, pri čemu, preduzeća iz ovih delatnosti već koriste neke podsticaje - kaže Mali.

- Ono što je vrlo važno, u narednih 10 do 15 dana izaći ćemo s dodatnim merama za podsticanje novog zapošljavanja. Imamo mnogo onih koji su se vratili iz inostranstva ili su izgubili posao tokom krize - naveo je ministar finansija.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (5)

Pozdrav od sefa

26.05.2020. 05:11

Kako da ne, svi hrle iz inostranstva, nigde bolje ekonomije, nego u Srbiji. Narocito kad je vodi prepisivac.

Loznica

26.05.2020. 07:01

Možete li objasniti postupak USPEŠNOG PUŠTANJA MENICA U VREDNOSTI 2 MILIJARDE ? Molim ekonomiste da objasne šta znači puštanje menica!

Miso

26.05.2020. 07:16

Mogu hajteri da pricaju sta hoce, ali ova vlada je dobra i nema konkurencije u ovom trenutku. A doci ce i jos bolji,Zivela Srbija!

Goran

26.05.2020. 08:58

Još veći pogodak bi bio kad bi 10 hiljada evra koje dajete strancima dali radno sposobnom građaninu sa istim uslovima a to je 2 godine da sebi plaća doprinose i pokrene posao ko je ovde lud...