Dostupni linkovi

SZO upozorava na 'drugi vrhunac' pandemije tamo gde sada opada


Majkl Rajan, jedan od direktora Svetske zdravstvene organizacije (SZO)
Majkl Rajan, jedan od direktora Svetske zdravstvene organizacije (SZO)

Zemlje u kojima je infekcija korona virusa u padu mogu i dalje da se suoče sa “trenutnim drugim vrhuncem” pandemije ukoliko prebrzo popuste mere koje su sprečile širenje zaraze, saopštila je Svetska zdravstvena organizacija (SZO) u ponedeljak, prenosi Rojters.

Svet je i dalje usred prvog talasa pandemije, kazao je jedan od direktora SZO Majkl Rajan na onlajn konferenciji za novinare, dodajući da dok infekcija opada u mnogim zemljama, i dalje se širi u Centralnoj i Južnoj Americi, Južnoj Aziji i Africi.

Rajan je kazao da se epidemije često pojavljuju u talasima, što znači da se može pojaviti kasnije ove godine u mestima gde je prvi talas opao.

“Kada klasično govorimo o drugom talasu, to često znači da se radi o prvom talasu bolesti koji se ponovo javlja nekoliko meseci kasnije. To će biti realnost za mnoge zemlje u narednih nekoliko meseci,” istakao je Rajan.

“Međutim, treba da budemo svesni činjenice da ova bolest može da se proširi u bilo kom trenutku. Ne možemo da pretpostavljamo da će samo zbog toga što je bolest na silaznoj putanji, ona i dalje opadati te da ćemo imati nekolilko meseci da se pripremimo za sledeći talas. Može se desiti drugi vrhunac u ovom talasu,” upozorio je zvaničnik SZO-a.

On je istakao da zemlje u Evropi i Severnoj Americi treba da “i dalje primenjuje mere socijalne i zdravstvene zaštite, zatim nadzora, testiranja i sveobuhvatnu strategiju kako bi osigurali nastavak silaznog trenda i izbegli neposredni drugi vrh (pandemije)”.

Mnoge države u Evropi i u Americi su poslednjih sedmica ukinule većinu zaštitnih mera koje su imale za cilj da spreče širenje virusa, ali su nanele velike ekonomske štete.

XS
SM
MD
LG