Linkovi

Bajden prvi put u javnosti nakon dva meseca


Džozef i Džil Bajden polažu vence na Dan sećanja (Foto: AP/Patrick Semansky)
Džozef i Džil Bajden polažu vence na Dan sećanja (Foto: AP/Patrick Semansky)

Džozef Bajden je prvi put izašao u javnost, nakon više od dva meseca, da obeleži Dan sećanja i položi venac u parku veterana, blizu njegove kuće u Delaveru.

Od kada je otkazao skup u Klivlendu 10. marta, kada je epidemija počinjala, Bajden kao kandidat koji ima najviše šansi da osvoji nominaciju demokrata pred predsedničke izbore, vodio je kampanju iz svog doma u Vilmingtonu. Kada se pojavio u javnosti u ponedeljak nosio je masku na licu, za razliku od predsednika Donalda Trampa koji odbija da pokriva lice iako to preporučuju zdravstveni stručnjaci.

Bajden i njegova supruga Džil, položili su venac sa belim cvećem, pognuli glave i u tišini odali poštu poginuilm vojnicima. Na kraju je salutirao i čuli su ga da je rekao "Da se ne zaboravi".

"Dobro je biti ovde", rekao je Bajden reporterima, kroz crnu platnenu masku. Njegova poseta parku bila je nenajavljena, te nije bilo velikog broja ljudi koji ga očekuju.

Bajden je ipak kratko pozdravio lokalnog zvaničnika i još jednog čoveka koji su nosili maske i stajali nedaleko od njega. Takođe je uzviknuo drugoj, većoj grupi i zahvalio im na služenju zemlji. Bajdenova kampanja navodi da je on i ranije dolazio u taj park na Dan sećanja, iako su službe danas otkazane zbog pandemije.

Iako tako malog obima, pojavljivanje u javnosti predstavlja preokret u predsedničkoj kampanji koja je bila zamrznta zbog koronavirusa. Dok se još ne zna koliko je izvodljivo održavanje tradicionalnih okupljanja, kao što su mitinzi i konvencije, Bajdenovo pojavljivanje deluje kao da nije spreman da provede još pet meseci do izbora kod kuće.

Koronavirus je napravio haos u skoro svim aspektima života Amerikanaca i izmenio proces izbora. Tramp misli da zaslužuje drugi mandat jer je oslabila do tada jaka ekonomija, dok raste broj nezaposlenih do procenata kakvi nisu viđeni od Velike depresije.

Kao dugogodišnji senator i bivši potpredsednik, Bajden pokušava da se pozicionira kao neko ko ima iskustva i osećaja da izvede zemlju iz krize.

Bajden se prilagodio eri pandemije tako što je napravio televizijski studio kod kuće, odakle se pojavljivao u informativnim emisijama, večernjim emisijama i na virtuelim događajima u okviru kampanje. Bilo je tu i tehničkih problema i drugih nezgodnih momenata.

Neki stratezi demokratske kampanje otvoreno su bili zabrinuti da Bajden ostavlja previše prostora Trampu, tako što ostaje kod kuće. Sam predsednik je govorio da Bajden "vodi kampanju iz podruma".

Bajdenovi savetnici kažu da planiraju da se vrate normalnim aktivnostima u kampanji u nekom trenutku, uključujući putovanja u odlučujuće savezne države. Ipak, i ne žuri im se, radije bi da prate preporuke zdravstvenih zvaničnika za ostajanje kod kuće i održavanje socijalne distance.

Sa 77 godina, Bajden spada u stariju populaciju koja se smatra jako podložnom posledicama koronavirusa, doduše i Tramp koji će da napuni 74 sledećeg meseca.

"Nikada nećemo raditi nešto što može da ugrozi ljude u kampanji ili glasače", kaže menadžerka Bajdenove kampanje Džen O'Mali Dilon.

"Nastavićemo kampanju sa uobičajenim aktivnostima čim to bude bilo bezbedno, ali ni dan ranije".

Tramp nije nastavio velika okupljanja koja su bila okosnica njegove kampanje 2016, ali i na funkciji predsednika. Počeo je ipak da putuje van Vašingtona prošlih nedelja. Bio je u postrojenju gde se prave maske u Arizoni, Ford fabrici u Mičigenu koja je preusmerila proizvodnju u medicinsku i zaštitnu opremu.

Čak je i igrao golf u svom klubu u Virdžiniji tokom vikenda, nadajući se da tako pravi primer i vraća se u normalan život, u nadi da će to pomoći i privredni oporavak.

To je bila prva predsednikova poseta nekom od njegovih unosnih objekata od 8. marta, kada je bio u svom privatnom golf klubu na Vest Palm Biču. Svetska zdravstvena organizacija proglasila je pandemiju 11. marta, a Tramp nacionalno vanredno stanje dva dana kasnije.

Bajdenova kampanja napravila je spot u kome se mutno i u daljini vidi Tramp na terenu za golf, umontirano sa snimcima koje pokazuju kako je pandemija ugrozila naciju, dok se broj žrtava u Americi bliži 100 000. Spot se završava rečima: "Broj žrtava i dalje raste. Predsednik igra golf".

Tramp je za Dan sećanja posetio groblje u Arlingtonu u i Fort Mekhenri spomenik u Baltimoru, a zatim će u sredu ići na Floridu da prisustvuje slanju američkih astronauta u orbitu.

XS
SM
MD
LG