Kurti: Izbori su rešenje za neslaganja na Kosovu, institucionalnog zastoja nema 1Kurti Foto: EPA-EFE/ VALDRIN XHEMAJ

Vršilac dužnosti kosovskog premijera Aljbin Kurti ocenio je da nije tačno da na Kosovu postoji institucionalni zastoj i rekao da ima neslaganja, ali da su rešenje novi izbori u skladu sa Ustavom.

„Od 25. marta političkoj krizi je dodata zdravstvena kriza. Međutim, uspevamo. Juče je posle 13. marta bio prvi dan bez zaraze virusom korona. Institucionalni zastoj? To nije istina. Postoje neslaganja, ali postoje i rešenja. U skladu sa našim Ustavom, potrebni su novi izbori“, napisao je Kurti.

Podvukao je da se izbori održavaju širom Evrope.

„Nakon zdravlja stanovništva i ekonomije, zdravlje demokratije je takođe u pitanju. Izbori će se održati u junu na Islandu, u Francuskoj i Srbiji, a u julu u Severnoj Makedoniji, Španiji i Hrvatskoj. Moramo imati izbore na Kosovu, kao i lokalne izbore u Podujevu. To se čak može dogoditi istovremeno“, napisao je Kurti na svom nalogu na Fejsbuku.

Očekuje se da tokom ove nedelje Ustavni sud Kosova donese presudu o ustavnosti ukaza predsednika Kosova Hašima Tačija o mandataru za sastav nove Vlade, čime će se rešiti dilema da li će se kao izlaz iz sadašnje situacije videti prevremeni parlamentarni izbori posle pandemije kovida 19, na čemu insistiraju u stranci premijera Kurtija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari