Lufthanza i nemačka vlada postigle dogovor

Nemačka vlada i Lufthanza postigle su načelan dogovor o planu spasavanja u iznosu od devet milijardi evra, izjavio je neimenovani izvor.

Svet

Izvor: B92

Ponedeljak, 25.05.2020.

14:20

Lufthanza i nemačka vlada postigle dogovor
Foto: Epa, ARMANDO BABANI

Sporazum koji predviđa da država bude glavni akcionar ove grupe i garant ogromne pozajmice, formalno još treba da potvrde fond za ekonomsku stabilnost savezne vlade, upravni i nadzorni odbor Lufthanze, kao i vanredna skupština akcionara, precizirao je taj izvor koji je potvrdio medijske informacije.

Lufthanza je prošle nedelje potvrdila da razgovara sa Berlinom o rešenju kojim će fond savezne vlade za ekonomsku stabilnost (VSF), osnovan za ublažavanje posledica pandemije korona virusa, imati 20 odsto kapitala kao i obveznice konvertovane u akcije vredne "dodatnih pet odsto plus jedna akcija".

Pored pozajmice od tri milijarde evra, država će dobiti dva mesta u nadzornom odboru Lufthanze. Od 760 aviona, oko 700 je prizemljeno, a Lufthanza je u aprilu prevezla 3.000 putnika u odnosu na 350.000 pre krize.

U prvom tromesečju, kompanija je izgubila 1,2 milijarde evra, a još veći gubici se očekuju u drugom tromesečju.

Lufthanza je početkom maja imala četiri milijarde evra u gotovini i gubitke od milion evra na sat, izjavio je nedavno predsednik Upravnog odbora Lufhtanze Karsten Špor.

Grupa je počela restrukturaciju u cilju smanjivanja flote za 100 aviona čime je ugroženo oko 10.000 radnih mesta.

Ogranci grupe su takođe zatražili pomoć u zemljama u kojima se nalaze. Pregovori se vode sa Belgijom i Austrijom, a Ostrian erlajns je zatražio pomoć od 767 miliona evra. Bern će garantovati 1,2 milijardi evra kompanijama Svis i Edelvajs.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: