Hoće li "Amber alarm" uskoro biti uveden u Srbiji

Ministarstvo pravde saopštilo je, povodom 25. maja - Međunarodnog dana nestale dece, da Radna grupa koju je formiralo ministarstvo intezivno radi na definisanju načina uspostavljanja "Amber alarma", čije je uvođenje predložila Fondacija "Tijana Jurić".

Fondacija "Tijana Jurić" saopštila je ranije danas da u Srbiji godišnje nestane oko 1.300 i 1.500 dece, a kako saopštava Ministarstvo pravde, uvođenje "Amber alarma" treba da unapredi postojeći sistem pronalaženja nestale dece.

Ministarstvo očekuje da će rezultati rada Radne grupe, koju čine predstavnici više relevantnih institucija, uskoro biti dostupni javnosti.

Ministarstvo pravde ističe da je neophodno kontinuirano raditi na unapređenju zaštite dece, koja su kao najosetljivija grupa najviše podložna raznim zloupotrebama.

Očekuje se da uskoro bude usvojena nova Nacionalna strategija za ostvarivanje prava žrtava i svedoka krivičnih dela u Republici Srbiji za period 2019-2025. godine, sa pratećim Akcionim planom, koja prepoznaje decu kao posebno ranjivu grupu i predviđa niz mera usmerenih ka unapređenju položaja dece žrtva i svedoka.

Zakonom o besplatnoj pravnoj pomoći, čija je primena počela 1. oktobra 2019. godine, deca su definisana kao posebno osetljiva kategorija za koju je predviđena besplatna pravna pomoć.

Prema tom zakonu, deca ostvaruju pravo na besplatnu pravnu pomoć bez dodatne dokumentacije u svim postupcima koji se odnose na njih.

петак, 19. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво