Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:21, 25. 5. 2020.

| Društvo

Nova zgrada KC Niš ponovo otvorena za sve pacijente, gužve na ulazu zbog trijaže [video]

Autor:A. S.Izvor:Južne vesti

Od jutros je počela sa radom nova zgrada Kliničkog centra u Nišu, koja više nije kovid bolnica. Pacijenti koji dolaze negoduju jer čekaju dugo, a kako kažu u KC, prolaze trijažu i ulazi po njih 5. Kontrole su strože, pa je sada za određene intervencije neophodan i test na kovid ne stariji od 72 sata. Iz ove ustanove najavljuju otvaranje još punktova kako bi se proces ubrzao.

Prvi pacijenti jutros su bili na ulazu u novi zgradu kod Urgentnog centra, a kako svedoče fotografije i snimci, dugo su čekali na preglede i sam ulazak u zgradu.

Sat vremena čekamo ispred i niko ne sme da uđe, a nismo dobili objašnjenje zašto.

Čekamo za kolica, evo već sat vremena. Ne možemo da dobijemo kolica. Žena u kolima ima velike bolove. Sat vremena sigurno stojimo i niko nam nita nije rekao - pričaju građani.

U Kliničkom centru kažu da su od jutros počeli sa radom u već pripremljenom i dezinfikovanom objektu, ali uz poštovanje protivpandemijskih mera.

Gužva je zbog toga što epidemiolozi i dežurni lekari rade trijažu na ulazu svakom pacijentu. Mere temperaturu, dezinfikuju ruke i dozvoljen je prema preporučenim epidemiološkim merama ulazak po 5 pacijenata u specijalistićke ambulante - kažu u KC Niš.

Tako, kako kažu, mora da bude dok se ne smiri epidemiološka situacija, ali u planu je otvaranje novih punktova kako bi se proces prijema ubrzao.

U planu je da otvorimo još punktova zbog većeg priliva pacijenata i očekujemo da od sutra ili prekosutra na različitim punktovima budu i druge ambulante i ponovo će se raditi trijaža i verovatno će biti usporen prijem, ali takve su preporuke i ne smemo da puštamo drugačije - kažu u KC Niš.

Pojedini pacijenti su “optužili” televizije koje su snimale početak rada KC Niš i uživo se uključivale u jutarnje programe za gužve i nemogućnost da uđu u zgradu, ali u Kliničkom centru to demantuju i kažu da snimanja nikada nije, niti će ugrožavati prijem pacijenata.

Kako je preneo RTS jutros su se u KC Niš vratili pacijenti koji su bili prebačeni kada je nova zgrada postala kovid bolnica, pa se očekuje da tokom dana pristignu i oni koji su bili privremeno smešteni u Vojnoj bolnici.

Svi drugi koji od danas dolaze na lečenje, u zavisnosti od njihovog statusa, moraće da obezbede i negativan test na koronu.

Svaki pacijent koji dolazi sa uputom, da li je to iz Nišavskog ili nekog drugog okruga, mora da donese i papir o kovid statusu ne stariji od 72 sata. Postoji tačno procedura Ministarstva zdravlja i Instituta “Batut” gde je propisano za koje pacijente je potreban kakav nivo potvrde, odnosno nivo zaštite od kovid bolesti - kaže za RTS dr Vladan Ćosić, zamenik direktora.

Podsetimo, Klinički ventar Niš je prethodna dva meseca podneo najveći teret u borbi sa virusom korona jer su se tu lečili pacijenti iz čitavog jugoistočnog regiona Srbije.

Iako je u početku planirano da kovid bolnice budu Infektivna klinika, Klinika za pulmologiju i zgrada stare Hirurgije, na kraju je i kompletna nova zgrada KC Niš postala kovid bolnica.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Naissus

    12:49 // 26. 5. 2020.

    Oni ako ovako nastave, uskoro ni u apoteku nece da puste bez covid testa

  • Zoran Đorđević

    21:31 // 25. 5. 2020.

    Pored svih nalaza koje treba obezbediti za operaciju sad traže i test koji nije stariji od 72 časa zar i to da plaćamo sramota

    • palilula

      07:15 // 26. 5. 2020.

      Test ne trazi ni trijaza,ni ambulanta. Juce je jadan narod pohrlio ne bi li se operisao, jer su 2.5 mes vracali sve sa karcinomom. Korona je mala beba

  • Miša Mišić

    15:17 // 25. 5. 2020.

    Pa do juče je bilo kovid bolnica, još uvek je prisutan virus covida-19 i vi pitate zašto je gužva u k.c Niš... Sve ostalo je suviše da komentarišem.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: