25. maj  2020. 11.09  | Izvor: Tanjug

Poziv preduzetnicima za besplatan mentoring

BEOGRAD -

Razvojna agencija Srbije (RAS) raspisala je Javni poziv za sprovođenje usluge mentoringa, koji je otvoren do 3. jula, a ova usluga je namenjena mikro, malim, srednjim preduzećima i preduzetnicima, kao i zadrugama. Podrazumeva rad sa stručnim licem mentorom, najmanje 25, a najviše 50 sati tokom projekta.

Razvojna agencija Srbije (RAS) raspisala je Javni poziv za sprovođenje standardizovane usluge mentoringa, koji se objavljuje u skladu sa Programom Ministarstva privrede - Standardizovani set usluga (ŠU) za mikro, mala i srednja preduzeća i preduzetnike u 2020. godini, koji se realizuje preko akreditovanih regionalnih razvojnih agencija (ARRA).

posao zaposljavanje radnici privatni javni sektor radna snaga jpg

Javni poziv je otvoren do 3. jula 2020, ukupan budžet iznosi 6.000.000 dinara, a krajnjih rok završetka projekta je 31. decembar 2020.

"Cilj projekta jeste da se privrednim subjektima pruži sva moguća podrška za razvoj i dalji napredak, i da se smanji broj privrednih subjekata i zadruga koje neuspešno posluju u Srbiji", kaže se u saopštenju RAS-a.

Mentoring je besplatna usluga namenjena mikro, malim, srednjim preduzećima i preduzetnicima, kao i zadrugama, i podrazumeva rad sa stručnim licem mentorom, najmanje 25, a najviše 50 sati tokom projekta.

"U ovom periodu mentor će dijagnostikovati sve probleme korisnika usluge i zajedničkim radom privrednika i mentora biće napravljen plan rešavanja problema i daljeg razvoja privrednog subjekta", objašnjavaju u RAS-u.

Mentoring uslugu pruža 70 sertifikovanih mentora iz 17 akreditovanih regionalnih razvojnih agencija.

"A do sada je oko 2. 500 korisnika izrazilo zadovoljstvo uslugom mentoringa i ocenilo da im je ta usluga pomogla u poslovanju".

Proces mentoringa odvija se po metodologiji RAS, razvijenoj u dugogodišnjoj saradnji sa Japanskom agencijom za međunarodnu saradnju (JICA).

Tri kategorije korisnika mogu konkurisati besplatan mentoring i to privredni subjekti koji su tek osnovani i nisu stariji od 3 godine od dana objavljivanja javnog poziva, zatim oni koji su registrovani pre maja 2017. godine, i zadruge.

Pravo na učešće na javnom pozivu za pružanje usluge mentoring imaju mikro, mala i srednja privredna društva i preduzetnici, koji moraju da budu registrovani na teritoriji Srbije, imaju izmirene obaveze po osnovu poreza i doprinosa, ne obavljaju delatnost u okviru vojne industrije i ne organizuju igre na sreću/lutriju.

Kada je reč o zadrugama, uslovi za njih su da je zadruga orijentisana ka podršci MMSPP i osnivačkim aktom to jasno definiše, da je delatnost zadruge proizvodnja, prerada i zanatske usluge, da imaju izmirene obaveze po osnovu poreza i doprinosa i takođe da ne obavljaju delatnost u okviru vojne industrije i ne organizuju igre na sreću/lutriju.