Najnovije vesti
Vesti Svet
“ŠKRTA, A NE ŠTEDLJIVA ČETVORKA” Debata u CDU oko plana Merkel-Makron za pomoć privredi EU

“ŠKRTA, A NE ŠTEDLJIVA ČETVORKA” Debata u CDU oko plana Merkel-Makron za pomoć privredi EU

U vladajućoj Hrišćansko-demokratskoj uniji (CDU) u Nemačkoj vodi se debata o kontrapredlogu takozvane "štedljive četvorke", koju čine Austrija, Švedska, Danska i Holandija, na predlog nemačke kancelarke Angele Merkel i predsednika Francuske Emanuela Makrona o pomoći za pokretanje privrede EU.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
Angela Merkel i Emanuel Makron Foto: KENZO TRIBOUILLARD / EPA;
Angela Merkel i Emanuel Makron

Dok većina vodećih političara iz redova CDU podržava plan Merkel-Makron, generalni sekretar ekonomskog saveta CDU Volfgang Štajger smatra kontrapredlog mogućom alternativom.

Pročitajte još

-Taj predlog je dobra i, pre svega, prava brza alternativa nemačkog-francuskoj inicijativi, rekao je on, dodajući da plan Merkel-Makron u sebi krije veliku opasnost "dužničke unije" i deluje prekasno.

Predsedavajući spoljnopolitičkog odbora Bundestaga Norbert Retgen rekao je da se radi o predlogu "škrte četvorke", koji je čista provokacija, jer ne rešava problem, već ga samo dalje potpiruje. On je ukazao da se visoka zaduženost pojedinih zemalja ne može tim predlogom rešiti uz nove dugove.

Pročitajte još

Šef frakcije CDU Ralf Brinkhaus ističe da je Evropa suočena vanrednom situacijom koja nije postojala od Drugog svetskog rata i da ne treba insistirati na formalnostima.

Dok plan Merkel-Makron predviđa uzimanje oko 500 milijardi evra sa tržišta novca i davanje kroz grantove najpogođenijim zemljama, "štedljiva četvorka" insistira na izbegavanju zajedničkog zaduživanja, i želi da se pogođenim državama pomogne kroz povoljne kredite, koje moraju vratiti.