Tekst objavljen: 24.05.2020 9:00        


Posle sedam nedelja korona-krize, na kompanije u Srbiji najveći uticaj ostavili su rad od kuće, skraćeno radno vreme, nedostatak likvidnosti i kontakata s klijentima, pokazalo je istraživanje pod nazivom “Prevazilaženje krize udruženim snagama”

"Pandemija najviše pogodila preduzetnike i mikro preduzeća"

Istraživanje su krajem aprila sproveli USAID-ov projekat “Saradnja za rast” i Privredna komora Srbije na uzorku od 1.000 kompanija.

Pandemija je najviše štete nanela turističkom i ugostiteljskom sektoru, a zatim i kreativnoj industriji, saobraćaju, kompanijama za skladištenje, ali i IT sektoru i industriji.

Kapaciteti za proizvodnju i pružanje usluga su bili drastično smanjeni ali većina kompanija (85 odsto) ipak nije otpuštala. Četvrtina preduzeća se već donekle oporavila, dok je 12 odsto kompanija već dostiglo iste poslovne rezultate kao pre krize.

Najveći izazovi sa kojima su se kompanije susretale u novonastalim okolnostima su bile nemogućnost pokrivanja troškova i naplate potraživanja.

Velika većina ispitanika aplicirala je za državnu podršku, a kao najkorisnije mere pomoći izdvojili su isplatu minimalne zarade i odlaganje plaćanja poreza. Međutim, između 10 i 14 odsto preduzetnika reklo je da im je potrebna dodatna podrška za korišćenje ovih mera.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Svi očekuju pad profitabilnosti

Istraživanje je pokazalo da je privreda itekako sposobna da se adaptira na promene na tržištu. Petina (21,2%) ispitanika rekla je da je tokom korona-krize promenila svoj biznis model.Svaka druga ispitana kompanija tokom karantinskih mera organizovala je rad od kuće, a 43 odsto firmi skratilo je radno vreme. Svako treće preduzeće otpočelo je pregovore sa kreditorima o odlaganju plaćanja svog duga, do je 20 odsto ispitanika privremeno stopiralo svoje poslovne operacije.

Pandemija, odnosno uvođenje karantinskih mera usled pandemije, je najviše pogodilo preduzetnike i mikro preduzeća. Ipak, niko nije ostao imun na njen uticaj. Gotovo svi ispitanici rekli su da očekuju pad prodaje i profitabilnosti u 2020.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
preduzetnici mikro preduzeća ekonomska kriza privreda pandemija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana