Finalisti nagrade "Dimitrije Bašičević Mangelos" 1

Mladi umetnici Žarko Aleksić, Sandra Lakićević i Slavica Obradović ušli su u finale nagrade „Dimitrije Bašičević Mangelos“ za 2020. godinu, koja podrazumeva rezidencijalni boravak u Njujorku i samostalnu izložbu u Beogradu.

Drugi krug žiriranja i intervjui sa finalistima biće obavljeni početkom jula, a ime dobitnika ili dobitnice nagrade „Mangelos“ žiri će saopštiti na otvaranju finalne izložbe u galeriji Remont.

Žiri je odabrao finaliste uzimajući u obzir kvalitet prijava ovogodišnjih kandidata i kandidatkinja i stepen zaokruženosti kritičkih i estetskih promišljanja u njihovom umetničkom radu.

U razmatranju za finalnu selekciju žiri je diskutovao o prijavama još četvoro mladih umetnika, a to su Nemanja Milenković, Nikola Radosavljević, Kristina Tica i Adrienn Újházi.

Žiri ove godine radi u sastavu: Katarina Kostandinović (istoričarka umetnosti i kustoskinja, Kulturni centar Beograd), Teodora Jeremić (istoričarka umetnosti i kustoskinja, Hestia – Art Residency and Exhibitions Bureau, Beograd), Dejan Vasić (likovni kritičar, samostalni kustos i urednik likovnog programa u Centru za kulturnu dekontaminaciju, Beograd), Natalija Vujošević (umetnica, kustoskinja i edukatorka, Institut za savremenu umetnost, Podgorica) i Katarina Petrović (umetnica i dobitnica nagrade „Dimitrije Bašičević Mangelos“ za 2019. godinu).

Nagradu „Dimitrije Bašičević Mangelos“ organizuju Remont – nezavisna umetnička asocijacija i Fond „Ilija & Mangelos“, u saradnji sa Residency Unlimited iz Njujorka, i uz podršku Trust for Mutual Understanding, takođe iz Njujorka. Nagrada nosi ime značajnog umetnika, rodonačelnika konceptualne umetničke prakse i istoričara umetnosti sa prostora bivše Jugoslavije, Dimitrija Bašičevića Mangelosa, a ove godine će biti dodeljena 19. put.

Nagrada „Mangelos“ deo je međunarodne mreže Young Visula Artist Award u koju su, uz Srbiju, uključene i Albanija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Češka, Hrvatska, Kosovo, Makedonija, Slovenija i Slovačka. Residency Unlimited je organizator programa YVAA i domaćin rezidencijalnih boravaka u Njujorku od 2015. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari