Najnovije vesti
Premium
SVETLA STRANA NAŠE DIJASPORE Predstavljamo vam 10 NAJUSPEŠNIJIH Srba u Diseldorfu

SVETLA STRANA NAŠE DIJASPORE Predstavljamo vam 10 NAJUSPEŠNIJIH Srba u Diseldorfu

Diseldorf je regionalni ekonomski gigant koji leži na obalama reke Rajne, a posle Minhena ovaj grad je najveći privredni centar i sedište velikih multinacionalnih kompanija. Diseldorf je i modna prestonica Nemačke, grad koji je iznedrio Klaudiju Šifer i Hajdi Klum, a ponosno nosi i nadimak mali Pariz. U Saveznoj državi Severna Rajna Vestfalija živi više od sto hiljada Srba, a u nastavku vam predstavljamo 10 najistaknutijih. (Da biste nastavili sa čitanjem ovog teksta, potrebno je da se pretplatite na neki od "Blic premium" paketa)

Slušaj vest
0:00/ 0:00
Najuspešniji Srbi u Diseldorfu Foto: shutterstock
Najuspešniji Srbi u Diseldorfu

Boris Radulović, pijanista i docent za korepeticiju na muzičkoj akademiji u Kelnu

Boris Radulović je Beograđanin. Muzičku akademiju upisao je 2003. godine u rodnom gradu, a naredne godine školovanje je nastavio na Muzičkoj akademiji u Kelnu u klasi prof. dr. h. c. Arba Valdme. Osim brojnih nagrada koje je dobijao u Srbiji i širom sveta, dobitnik je i stipendije Fondacije „Richard Werner-Carl Dörken Stiftung“, koja mu je omogućila solističke koncerte u najvećim muzičkim dvoranama Nemačke.

Osim toga, Radulović je dobio stipendiju „Hajdelbursko proleće“ 2014. godine, koja mu je osim mnogobrojnih koncerata omogućila saradnju sa vrhunskim umetnicima poput Brigitte Fassbaender, Wolframa Riegera, Thomasa Quashoffa, Grahama Johnsona i Roberta Holla. Svirao je u Holandiji, Austriji, Estoniji, Japanu, Kini…

Pročitajte još

Dragica Šreder, književnik i prevodilac iz Hildena

Dragica je jedna od najpoznatijih srpskih književnica koje žive i rade u dijaspori. Objavila je pet knjiga poezije za decu i četiri knjige pesama za odrasle na srpskom jeziku, 10 dvojezičnih antologija poezije i proze za decu na srpskom i nemačkom jeziku, 18 dvojezičnih antologija poezije i proze za odrasle na srpskom, nemačkom i makedonskom jeziku. Prevela je 11 knjiga naših autora na nemački jezik.

Dr Ilija Đorđević, ugledni kardiohirurg na Univerzitetskoj klinici u Kelnu

Ilija sa kolegama priv. doz. dr med. Antonom Sabashnikovim, priv. doz. dr med. Elmarom Kuhnom i priv doz. dr med. Antje-Kristin Depeom vodi program za mobilnu ekstrakorporalnu cirkulaciju. Želeo je da se usavrši u oblasti kardiotorakalne hirurgije pa je započeo specijalizaciju na Katedri kardiotorakalne hirurgije na Univerzitetskoj klinici u Kelnu pod upravom univerzitetskog profesora dr med. Thorstena Wahlersa, koji je kao svetski vodeći stručnjak u toj oblasti medicine bio zvanični deo kardiohirurškog tima koji je vodio i izvršio operaciju srca ruskog predsednika Borisa Jeljcina.

Ilija Đorđević sa suprugom i podrškom
Foto: Sasha Dresler / Promo / Promo
Ilija Đorđević sa suprugom i podrškom

Ilija među pacijentima ima puno naših ljudi, a srpskoj zajednici u Kelnu pomaže i kao predsednik crkvene opštine. Svakodnevno radi na učvršivanju pravoslavne zajednice u Nemačkoj.

Jelena Ana Stupar, balerina i pedagog igre u baletskim školama u Dortmundu

Uloga Ofelije iz „Hamleta“ donela joj je pre devet godina nominaciju za najbolju mladu balerinu, a zatim su usledile brojne glavne uloge u baletima „Labudovo jezero“, „Rat i mir“, „Mocart“, „Priče iz bečke šume“, „Čarobni breg“, „Faust“...

Radila je s najpoznatijim svetskim koreografima kao sto su William Forsythe, Christian Spuck, Douglas Lee, Jiri Bubenicek, Cayetano Soto, Benjamin Millepied... Želja joj je da igra klasične baletske predstave poput „Žizele“.

Jelena Ana Stupar
Foto: Sasha Dresler / Promo / Promo
Jelena Ana Stupar

Jovana Fa Tomić, politikolog i saradnik za mala i srednja preduzeća u kompaniji „NRW International“

Jovana koordinira operativne poslove promocije izvoza i spoljne trgovine na nivou cele pokrajine Severna Rajna – Vestfalija. Kad god joj se ukaže prilika, nemačkim firmama skreće pažnju na srpsko tržište, bilo da je u pitanju samo traženje dobavljača ili odabir nove lokacije za ogranak kompanije van granica Nemačke.

Jovana Fa Tomić
Foto: Sasha Dresler / Promo / Promo
Jovana Fa Tomić

Ljiljana Umiljenović, rukovodilac udruženja „Nikola Tesla“ i član nemačkog Saveta za integraciju

Ljiljana je profesor srpskog jezika i književnosti i rukovodi Udruženjem „Nikola Tesla“, koje se bavi očuvanjem srpskog jezika i kulture, kao i promocijom tih vrednosti u Nemačkoj. Osim toga, Ljiljana je i član Saveta za integraciju, kao I koordinator svih naših klubova.

Pročitajte još

Savet za integraciju je prema njenim rečima odlična prilika za zastupanje interesa naših ljudi koji žive i rade u Nemačkoj. Takođe, politički kontakti koji se stiču u Savetu za integraciju olakšavaju rad na smanjenju predrasuda koje Nemci imaju prema Srbima i obrnuto.

Ljiljana Umljenović
Foto: Sasha Dresler / Promo / Promo
Ljiljana Umljenović

Srećko Stopić, profesor na Institutu za procesnu metalurgiju i recikliranje metala Tehničkog Univerziteta u Ahenu

Dosad je napisao preko sto naučnih radova na engleskom i nemačkom jeziku, dve naučne studije o niklu i knjigu o nanoprahovima na engleskom. Držao je „Erasmus“ kurseve na Tehničkim fakultetima u Izmiru i Istanbulu u Turskoj i kurseve za Svetski univerzitetski servis (WUS) u Srbiji. Stopić je i autor knjiga „Ugledajte se na njih – Neobične priče o uspešnim ljudima“, „Prodavci znanja 1 i 2“, „Neobične priče o uspešnim ljudima dijaspore, o kojima se malo zna i retko piše“

Srećko Stopić sa predstavnicima Ringier Axel Springera i Belgrade Waterfronta
Foto: Sasha Dresler / Promo / Promo
Srećko Stopić sa predstavnicima Ringier Axel Springera i Belgrade Waterfronta

Vitomirka Veljović, učiteljica srpskog jezika iz Hagena

Radila je u nekoliko gradova otvarajući nove škole u kojima se učio srpski jezik, ali kasnije se njen učiteljski rad sveo samo na Hagen, do penzionisanja. Aktivno je radila s našim udruženjima građana na njihovom omasovljavanju, pokretala folklorne sekcije za decu i odrasle, dramsku sekciju... Iako je u penziji i dalje radi kao učiteljica srpskog jezika.

Vitomirka Veljović
Foto: Sasha Dresler / Promo / Promo
Vitomirka Veljović

Vladimir Đavolović, ekonomista i process manager value flows u „Bayeru“

Završio je Ekonomski fakultet u Beogradu, nakon čega je počeo da radi u beogradskom predstavništvu kompanije „Bayer“, da bi 2013. godine otišao u Nemačku na poziciju SAP konsultant kontroling u „Bayer Business Services GmbH“. Bio je član internog tima koji se bavio implementacijom SAP-a na projektima u „Bayerovim“ firmama u Rusiji,Francuskoj, Italiji, Nemačkoj, Holandiji i Kanadi.

Nakon toga prelazi u tadašnju centralu za „Bayer Health Care“ u Leverkuzenu, a od marta 2017. Počinje da radi kao global functions kontroling menadžer u centrali divizije „CropScience“ u Monhajmu. Od 2018. je na mestu process manager value flows u odeljenju koje je zaduženo za dizajn I harmonizaciju poslovnih procesa cele grupe i u kome se kreiraju računovodstveni globalni procesi koji se implementiraju u SAP-u.

Vladimir Đavolović
Foto: Sasha Dresler / Promo / Promo
Vladimir Đavolović

Dragica Stojanović, srpska predstavnica u Internacionalnom savetu iz Leverkuzena

Zahvaljujući svojoj poziciji, Dragica pomaže Srbima koji dođu Nemačku, koji često ne znaju ni jezik, i desna im je ruka za rešavanje najvećih problema. Pomažem im da se što lakše integrišu u društvo, da brže reše papire vezane za boravak, starijim ljudima pomaže da reše pitanje penzije, zatim da se deca lakše upišu u vrtić..