Bor i Kladovo bez novozaraženih, u Majdanpeku tri nova zaražena pacijenta  1Foto: EPA-EFE/BORIS PEJOVIC

Najmlađi pacijent u majdanpečkoj opštini je dvoipogodišnje dete čiju je zaraženost korona virusom juče potvrdio test. Detetu je po preporuci epidmiologa  urađen kontrolni test i ostalo je sa roditeljima, saznaje Danas od direktora Doma zdravlja u Majdanpeku, dr Dragana Fudulovića

To je urađeno, iako je pravilo da svi pozitivni budu prebačeni u tercijarne zdravstvene ustanove.

Naime, najmlađi pacijent  je sa roditeljima koji su u rodbinskim vezama sa obolelom vapitačicom bio u dvonedeljnoj izolaciji, roditelji su i na drugom kontrolnom testiranju bili negativni, pa je pomalo čudno kako se dvoipogodišnje dete  inficiralo jer osim roditelja ni sa kim drugim nije imalo kontakt tokom izolacije.

Podsećamo da ni prvi registrovani pacijent u Majdanpeku, istovremeno i prva žrtva, u svom najbližem okruženju nije imao zaražene.

Naime, ukućani ovog hroničnog bolesnika koji je bio vezan za krevet, pokazala su testiranja nisu bili pozitivni na korona virus.

Prema rečima dr Dragana Fudulovića još dve pacijentkinje sa internog odeljenja pozitivne su na korona virus i hospitalizovane su u Nišu. Radi se na pronalaženju svih kontakata obolelih pacijentkinja, njihovo testiranje i stavljanje pod strogi zdravstveni nadzor.

Sa tri nova slučaja, ukupan broj obolelih u Majdanpeku je osam. Inače, poslednji registrovani slučajevi u Majdanpeku bili su 9. maja i to su bile dve vaspitačice ovdašnje predškolske ustanove.

Dom zdravlja u Majdanpeku, kako kaže dr Fudulović, raspolaže  sa 600 testova na imunoglobulin i ovim orjentacionim testovima biće  podvrgnuti pacijenti bez tipičnih simptoma i za koje postoji sumnja da su oboleli od korona virusa.

Za zdravstvene radnike planirano je 200 ovih testova, a 400 za građane.

Juče je u Negotinu registrovan još jedan slučaj i četrdesetosmogodišnja žena iz Dušanovca je shodno proceduri hospitalizovana, a članovi njene porodice testirani. I dan ranije prilikom kontrolnog testiranja pozitivan  je bio  jedan od štićenika Doma za stara „Radost“.

On je nakon boravka u kovid bolnici u Sokobanji bio na grudnom odeljenju negotinske bolnice zbog lečenja bronhopneumonije.

S obzirom da je kontrolni test bio pozitivan, transportovan je za Niš u Infektivnu kliniku.

Kako navodi NG portal, deset štićenika Doma „Radost“ ima negativan drugi test i čeka da budu razmešteni u ustanove socijalne zaštite. Do pozitivnog testa štićenika ovog staračkog doma, u Negotinu osam dana nije bilo novoobolelih.

Računajući ova dva slučaja u Negotinu su ukupno bile obolele 73 osobe, a najveći udeo u ovoj cifri čine 53  štićenika i zaposlenih u Domu „Radost“.

Sporadično se slučajevi novoinfirciranih javljaju i u opštini Kladovo. Poslednji su registrovani 20. maja i to posle četiri dana pauze. Tada je korona virus potvrđen kod muške i ženske osobe, čime je ukupan broj obolelih 34, a  izlečeno je 24 pacijenata.

Najveći broj obolelih, kada je u pitanju Borski okrug bio je u Boru gde je od početka testiranja registrovano 168 obolelih od korona virusa.

Do sada je, prema podacima gradske uprave, izlečeno 158 lica i prema poslednjim zvaničnim podacima objavljenim 22. maja, na teritoriji grada Bora samo četiri osobe su pozitivne na korona virus, a poslednja dva obolela registrovana su 19. maja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari