Svet

0

I protest i podrška Netanjahuu pred početak suđenja

Autor: IG

Izvor: Beta

I protest i podrška Netanjahuu pred početak suđenja

Izvor: Foto: AP/Sebastian Scheiner


Ti njegovi protivnici, iz takozvanog "Pokreta crna zastava", prenose izraelski mediji, izdali su saopštenje u kojem su naveli da "čovek optužen za krivična dela, nije naš premijer" i da on "huška protiv pravosuđa i policije".

Netanjahu je pre početka suđenja predsedavao prvom sednicom svoje nove vlade, kada je suđenje pomenuo samo odlazeći ministar vera time što je poželeo Netanjahuu da mu "bog pomogne da istina izađe na videlo".

Kao prvi izraelski premijer kome se sudi dok je na dužnosti, Netanjahu je optužen za prevaru i zloupotrebu poverenja u tri slučaja i primanje mita u jednom od njih, što on poriče tvrdeći da je meta "lova na veštice" medija, policije, tužilaštva i sudova.

Novi predsednik Kneseta, izraelskog parlamenta, Jariv Levin iz Netanjahuovog konzervativnog Likuda izjavio je da će to suđenje biti zabeleženo kao "jedna od najnižih tačaka na kojoj se našao izraelski pravosudni sistem", uz ocenu da su optužbe protiv premijera "bez presedana u zapadnim demokratijama".

Kada je danas stigao u jerusalimski okružni sud, Netanjahu je ponovo odbacio optužbe, policiju i tužioce optužio za zaveru protiv njega u pokušaju da se "eliminiše volja naroda i da se svrgne snažan desničarski lider".

Ranije je zahtevao da televizija prenosi suđenje da bi se "osigurala puna transparetnost" postupka, a rekao je da "pred javnošću stoji uspravno, visoko uzdignute glave".

U sud je došlo i nekoliko ministara iz Netanjahuovog konzervativnog Likuda da ga podrže.

Posle više od godinu dana političkog zastoja i tri runde izbora na kojima nije bilo jasnog pobednika, pre nedelju dana dužnost je preuzela nova vlada Netanjahua koji je najduže premijer u istoriji Izraela.

Lider opozicije Jair Lapid, vođa stranke centra "Ješ atid" (Ima budućnosti), optužio je Netanjahua da podstiče nasilje i da pokušava da zastraši sudije.

"Netanjahu pokušava da nas uvuče u građanski rat da bi se spasao suđenja", rekao je Lapid.

Suđenje je trebalo da počne u martu, ali je odloženo zbog pandemije, a Netanjahu je danas u sudnici bio s hirurškom maskom na licu.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR