Grenel odlazi sa mesta ambasadora u Berlinu?

Teško da je bilo koji američki ambasador u Nemačkoj bio tako kontroverzan kao Ričard Grenel.

Izvor: DW

Nedelja, 24.05.2020.

12:37

Grenel odlazi sa mesta ambasadora u Berlinu?
EPA-EFE/ CLEMENS BILAN

Prema izveštaju nemačke agencije dpa, on planira da uskoro podnese ostavku, piše Dojče vele.

Prema informacijama nemačke novinske agencije dpa, Ričard Grenel (53) će narednih sedmica otići sa funkcije ambasadora SAD u Berlinu - mnogo pre predsedničkih izbora koji se u toj zemlji održavaju 3. novembra.

Očekuje se da će njegov posao u Berlinu privremeno obavljati Robin Kuinvil, koja je od jula 2018. Grenvelova zamenica.

Predsednik SAD Donald Tramp je Grenela u februaru iznenada vratio u Vašington time što ga je imenovao da privremeno preuzme funkciju koordinatora svih tajnih službi. Pozadina ovog Trampovog poteza je to što je dotadašnji kooridnator Džozef Megvajer izgubio poverenje predsednika i podneo ostavku.

Privremeno rešenje je moralo brzo da se pronađe. Ali sada je nađen stalni koordinator za 17 tajnih službi SAD: u četvrtak je senat potvrdio imenovanje kongresmena Džona Retklifa. U utorak, kada Retklif položi zakletvu, zvanično će se završiti Grenelov tromesečni mandat na toj funkciji.

Nema zvaničnih potvrda

Nije iznenađenje da Grenel sada želi da napusti mesto ambasadora u Berlinu.

On je u februaru doduše saopštio da želi da ostane ambasador, međutim dve nedelje kasnije, internet portal "The Daily Wire" je izvestio da je Grenel obavestio Belu kuću o nameri da podnese ostavku. Tada međutim ni Bela kuća niti ambasada u Berlinu nisu zvanično potvrdile ovu vest, piše DW.

Američka ambasada ni sada ne kaže ništa o budućim planovima Grenela. U petak, posle potvrde Retklifa kao novog koordinatora u Vašingtonu, ambasada u Berlinu je saopštila da je Grenel i na funkciji vršioca dužnosti koordinatora tajnih službi SAD zastupao politiku SAD imajući u vidu Nemačku.

Grenel važi za čoveka koji je krajnje lojalan Trampu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: