U Nišu testirano 11 porodica: Odbijali uglavnom iz ruralnih sredina VIDEO

Testiranje na zahtev građana na koronavirus sprovodi se po Institutima za javno zdravlje u čitavoj Srbiji, a u toku je i kontaktiranje domaćinstava po slučajnom uzorku. Tu je cilj tačno utvrditi koliko je bilo blagih kliničkih formi bolesti bez simptoma i kakvo je stanje kolektivnog imuniteta na kovid19.

Zdravlje

Izvor: B92

Nedelja, 24.05.2020.

12:00

U Nišu testirano 11 porodica: Odbijali uglavnom iz ruralnih sredina VIDEO
Foto: printscreen, Prva TV

Obe forme ispitivanja u toku su i u Nišu.

"Metodološki pristup je isti za čitavu zemlju. Podrazumeva pozivanje porodica po spisku koji smo dobili, zatim dolazak ovde i njihovo anketiranje. Potpisuju saglasnost, a onda se uzima uzorak krvi koji se šalje u Beograd na testiranje", rekla je za Jutro Prve TV dr Biljana Kocić, iz Instituta za javno zdravlje Niš.

"Krenuli smo 13. maja sa pozivanjem porodica, a do sada smo obradili 21 osobu, odnosno 11 porodica. Bilo je poziva da se ljudi sami prijave za učestvovanje u ovoj studiji, međutim, to nije moguće", dodala je.

Kako ona kaže, veći broj onih koji žele da učestvuju u studiji potiče iz iz gradskih sredina, a bilo je i odbijanja.

U Srbiji je, naravno, moguće obaviti testiranje i na lični zahtev.

"Veliki broj je bio zainteresovan, kako oni koji dolaze, tako i oni koji odlaze iz zemlje. Pravila su se nešto promenila, tako da je veći broj zaheva onih koji odlaze u inostranstvo. Uplaćivali su na licu mesta, gde su i uzorkovani. Sada dolaze sa dokazom o uplati, a rezultati testa se dobijaju najkasnije za dva dana", kaže dr Kocić.

Cena testova je 6.000 dinara, a ta suma novca uplaćuje se RFZO.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: