DOKTOR SRĐA JANKOVIĆ O NOVIM INFORMACIJAMA VEZANIM ZA KOVID Sve interesuje do kad će se nositi MASKE - evo i odgovora
Foto: Printscreen Youtube

virus polako nestaje

DOKTOR SRĐA JANKOVIĆ O NOVIM INFORMACIJAMA VEZANIM ZA KOVID Sve interesuje do kad će se nositi MASKE - evo i odgovora

Društvo -

Imunolog Srđa Janković je rekao da je epidemiološka situacija povoljna ali da sporo opada broj novootkrivenih slučajeva na dnevnom nivou i da rep epidemije mora da traje.

Rekao je da se nada će tokom leta da bude dan bez novoobolelih od kovida 19.

Srđa Janković je rekao da sve mere koje su na snazi kao preporuke još uvek imaju ključni značaj da se epidemija privede kraju onako kako treba.

Ističe da bi broj novootrivenih slučajeva padao stabilnije da nije bilo novih žarišta.

Kako je rekao, epidemiološka slika ohrabruje, ali ne treba prerano misliti da je kraj jer, dokle god imamo osetljivu populaciju, moguće je razbuktavanje virusa.

Nema ubrzanog prenošenja

Janković je istako da nije došlo do ponovnog ubrzanog prenošenja virusa kroz zajednicu i da je to najvažanije.

Dodao je da kriva preminulih kasni u odnosu na krivu zaražanih jer bolest traje neko vreme. Takođe, kaže da je sve veći udeo slučajeva sa lakšom kliničkom slikom kao i da je sve veći broj asimptomatskih slučajeva.

Slučaj "pozorište"

Govoreći o slučaju zaraženih u pozorištu u Zaječaru, Janković je rekao da se u ovom trenutku testiraju njihovi kontakti. Misli da će to ostati lokalizovano na taj kolektiv i članove njihove primarne porodice.

"Nova žarišta su očekivana i tamo se odmah reaguje tako što se steže protivepidemijski obruč oko njih", naveo je Janković.

Ipak, navodi da je situaicija povoljna svuda gde nisu otkrivena nova žarišta i da epidemija jenjava. Objasnio je da je broj teško obolelih smanjen, ali da to ne može odmah da se pripiše biološkom slabljenju virusa, već više samom jenjavanju epidemije.

foto: Ana Paunković

Do kad se nose maske

Za odjavu epidemije potrebno je da prođe 28 dana bez novootkrivenih slučejava. Jedno od čestih pitanja koje je dobijao Srđa Janković jeste kada će prestati da nosi masku.

"Obećavam da ću da skinem masku kada budemo imali nula slučajeva. Neću baš da čekam 28 dana", rekao je Janković i dodao da će ponovo da je stavi ako se pojave novi slučajevi.

Kaža da je i njemu dosta maske i da sigurno ne bi morao da je nosi u svim situacijama, ali da je odlučio da ne bude "sad ovako, sad onako".

Napominje da se nada da neće proći mnogo vremena i da bi tokom leta trebalo da se dogodi dan sa nula slučajeva.

(Kurir.rs/RTS)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja