Američka pita sa jabukama (recept) 1Foto: Vesna Laćarak

Američka pita je jedinstvena, ima ih više vrsta sa različitim punjenjem, jabukama, bobičastim voćem, bundevama.

Pravi se zatvorena, otvorena, ukrašenae trakicama ili se na gornjoj kori iseku razni oblici kalupom.

Pita se sastoji iz dva dela, kore od prhog testa i punjenja, u našem slučaju punjenje od jabuka.

Pita se brzo se pravi, odličnog je ukusa zahvaljujući kombinaciji začina koji se stavljaju u fil od jabuka, ali i divnom testu.

Ono što je bitno u pripremi testa jeste da puter i voda budu što hladniji, kako bi dobili što bolje prho testo.

Pita sa jabukama je okruglog oblika, mirisna, sveža,  seče se na trouglaste parčiće, a toplu možemo poslužiti uz kuglu sladoleda od vanile, premazanu džemom od kajsije ili samo posutu šećerom u prahu.

Šta nam je sve potrebno:

Za testo:

  • 300g brašna
  • 225g putera
  • prstohvat soli
  • 6 kašika ledeno hladne vode
  • 50g šećera
  • narednana korica limuna

Fil od jabuka:

  • 1,5kg jabuka
  • 125g šećera
  • sok od jednog limuna
  • 1-2 kašičice cimeta
  • ½ kašičice morskog oraščića
  • 50g putera
  • 1 kašika gustina

Način pripreme:

Jabuke oljuštiti, iseći na tanke listiće posuti sokom od limuna i šećerom. U tiganj staviti komad putera i dinstati jabuke oko 15 minuta, dodati začine, a na samom kraju i kašiku gustina.

U brašno dodati so, šećer i naribanu koricu limuna, zatim hladan puter isckan na kockice, i postepeno dodavati ledeno hladnu vodu. Mešati drvenom kašikom ili u nekom od aparata. Dobijamo prhko testo.

Neka testo bude u frižideru oko sat vremena, uvijeno u providnu foliju. Ohlađeno testo podeliti na dva dela veći i manji. Veći deo rastanjiti oklagijom i preneti u okrugli kalup za pečenje, neka testo prelazi preko ivica kalupa.

Na donju koru sipati jabuke i ravnomerno rasporediti po celoj površini.

Razviti drugi deo testa i spustiti na fil. Možemo staviti testo preko cele površine, onda rukama spojiti ivice testa po obodu i viljuškom izbockati po celoj gornjoj površini. Ili razvijeno testo iseći na trake širine oko 2-3cm i slagati preko fila kao mrežicu ili malim kalupima izvaditi komadiće testa u oblliku srca, zvezde, pa tu koru staviti preko fila.

Peći u zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 40 minuta.

Napomena: Američku pitu sa jabukama možete napraviti  sa svežim jabukama, treba ih posuti cimetom, a puter i sve ostalo zagrejati pa preliti preko jabuka.

Uživajte!

U potrazi za autentičnim srpskim receptom

Pošto je došlo vreme da u okviru rubrike Okusi svet objavimo srpski recept, verujte da nam je bilo veoma teško da isti pronađemo, s obzirom da većina jela na koje smo veoma ponosni dolaze iz drugih kuhinja.

Tim povodom želeli smo da pozovemo čitaoce da nam se pridruže u potrazi za autentičnim srpskim receptima. Naša mala sugestija bi se odnosila na recepte sa suvim šljivama, malinama, projinim brašnom, koprivama, sušenom i dimljenom ribom, kolačima sa mašću, dunjama, bundevama  i slično. Svoje predloge i recepte poslati na mail: [email protected].

U nekom od narednih izdanja obavestićemo vas o pristiglim predlozima. Top 5 recepata koje mi odaberemo će dobiti poklon iznenađenja. Unapred zahvaljujemo na saradnji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari