Kriza zbog virusa će dominirati kampanjom 1Foto: Printscreen youtube

Svaka izborna pobjeda pa tako i ona Zorana Milanovića, kao kandidata SDP-a, vjetar nam je u leđa, oko toga nema nikakve dvojbe.

Međutim, držim da je ponašanje Zorana Milanovića nakon izbora daleko važnije, jer je i izjavom o nemiješanju u izborni proces pokazao kako se SDP-ovci ponašaju na važnim javnim funkcijama.

I onda kada su zbog ustavnih odredbi morali istupiti iz stranke – kaže u izjavi za Danas Peđa Grbin, zastupnik socijaldemokrata u Hrvatskom saboru, odgovarajući na pitanje koliko će njegovoj stranci na predstojećim parlamentarnim izborima pomoći to što je Zoran Milanović postao predsednik države.

Komentarišući rezultate anketa koje pokazuju da je HDZ u prednosti pred predstojeće izbore Grbin ističe da nema praksu komentarisanja rezultata anketa. Ali, kako je dodao, „one su pokazatelj, sredstvo za rad nas političara, a jedini pravi uvid u javno mnijenje dobit ćemo na izborima“.

Kada je reč o koalicionom potencijalu Domovinskog pokreta Miroslava Škore, kome ankete predviđaju treće mesto na glasanju 5. jula, naš sagovornik ističe da je o uspehu Škore preuranjeno govoriti.

„On se okružio jednom rigidnom, krajnjom desnicom i mislim da građani sada jasno vide da on Hrvatskoj ne nudi ništa dobro. Ne prognoziram mu bajan rezultat, a koalicijski potencijal je isključivo s onima sličnima njemu, dakle HDZ-om.“

Kriza izazvana kovidom 19 svakako će dominirati kampanjom iako neće biti jedina tema, kaže Grbin.

„Umjesto da govorimo o normalnom razvoju države, bit ćemo prisiljeni baviti se ublažavanjem, a nakon toga i otklanjanjem posljedica krize.“ Kako je naveo, „što se nas u SDP-u tiče, mislimo da ovu krizu treba iskoristiti na najbolji mogući način, prije svega da popravimo ono što smo u krizi uočili da ne valja. Javna uprava, svakako, potrebna je njena duboka modernizacija, uz ozbiljan teritorijalni preustroj države“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari