Večiti teško zajedno U Evroligu

Mi. ROGAČ

23. 05. 2020. u 20:10

Ukoliko ne bude nastavka, raspodela karata za sledeću sezonu biće podjednako komplikovana

Вечити тешко заједно У Евролигу

Detalj sa večitog derbija Foto M. Vukadinović

KRAJNjI rok za donošenje odluke o nastavku sezone u Evroligi i Evrokupu, prekinute zbog pandemije virusa korona, ističe u ponedeljak. Prvi čovek elitnog takmičenja Đordi Bertomeu i izvršni direktor Eduard Skot večerassu na telefonskom sastanku čuli mišljenje glavnih aktera - igrača, kojima je predočen i jasan medicinski plan u slučaju povratka na teren. Ponedeljak,datum - 25. maj je određen kao dan D za evropsku košarku jer će biti stavljena tačka na čekanje i nagađanje - odsviraće zvaničan kraj ili odlučiti da se završnice odigraju u julu.

Poznato je da će u ponedeljak biti organizovano glasanje 11 timova koji imaju A licencu Evrolige. To su: Real, Barselona, Baskonija, Olimpijakos, Panatinaikos, Fenerbahče, Anadolu Efes, Makabi, CSKA, Žalgiris i Armani. Prosta većina će biti dovoljna da se donese odluka, a Bertomeu će moći da reaguje samo u slučaju nerešenog rezultata, koji je moguć ako neki klub ostane uzdržan. Posle toga će uslediti Skupština, konsultacije sa ostalim učesnicima a onda i donošenje konačnog suda...

U slučaju da se izglasa povratak na teren, plan je da se sve utakmice odigraju u julu. Evroliga bi duže trajala od Evrokupa (4. jul - 26. jul), jer u tom takmičenju još nije ni regularni deo završen. U jednom gradu bi se okupili svi timovi, odigrali još po šest ligaških utakmica, a onda i završni turnir na kom bi učestvovalo osam najboljih ekipa.

Kao kandidati za domaćina odavno se pominju Beograd, Kaunas i Viljnus, Atina i Solun, Ljubljana, Berlin i Keln, kome bi bila poverena organizacija da nije bilo pandemije virusa korona. Kad je naš predstavnik u pitanju - Crvena zvezda, trenutno se nalazi na 14. poziciji sa skorom 11-17, zaostaje dva pobede za klubovima koji su tik iznad crte za plej-of.

Plan za rasplet Evrokupa je takođe da bude okončan u jednom gradu (ne istom kao Evroliga) od 4. do 17. jula. Za titulu u drugom po rangu evropskom takmičenju i plasman u elitno društvo borilo bi se osam timova koji su obezbedili plasman u četvrtfinale. Parovi su: Partizan - Uniks, Promiteas - Tofaš, Monako - Virtus i Unikaha - Venecija. Srpski predstavnik beogradski Partizan je završio top 16 fazu kao tim sa najboljim učinkom i time obezbedio prednost domaćeg terena do kraja takmičenja, koja bi mu bila veliki plus da je stanje ostalo normalno.

Ukoliko nastavka ne bude bilo, raspodela karata za sledeću sezonu biće podjednako komplikovana kao i sama odluka o ovoj takmičarskoj godini. Kako piše španski "Mundo deportivo" male su šanse da od jeseni gledamo Zvezdu i Partizan zajedno u Evroligi. Postoji više scenarija koji bi mogli da se dese. Moguće je da istih 18 učesnika koji ove godine ne završe takmičenje na terenu, u njemu budu i naredne. Ipak, sve jače glasine stižu iz Italije po kojima bi Virtusu sigurno bila dodeljena specijalna pozivnica, a šanse postoje i da vajld-kard dobije Partizan, zbog dobrih ostvarenih sportskih rezultata do prekida. Onda bi bili ugroženi timovi poput Zvezde, Valensije, Himkija... Nije potpuno isključena mogućnost ni o proširenju lige. U ponedeljak će konačno sve nepoznanice biti razrešene.

MESEC DANA LOŠE KOŠARKE

MIŠLjENjE igrača moglo se često čuti u prethodnom periodu, a jedan od onih koji se zalaže za kraj sezone je Nemanja Nedović. Njegov Armani je u trenutku prekida bio na 12.poziciji u Evroligi.

- Ovako ja vidim kompletnu situaciju - ili ćemo imati jedan mesec (verovatno) veoma loše košarke i sa mnogo problema, ili ćemo u sezoni 2020/21. gledati najbolju košarku u poslednjih nekoliko godina. To je samo moje mišljenje - poručio je na tviter-nalogu Nedović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)