Molba senatu Insbruka da se na spomen-ploču Diani Budisavljević doda da je spasila srpsku decu

Ambasador Srbije u Austriji Nebojša Rodić i episkop austrijsko-švajcarski Andrej uputili su molbu članovima Senata Insbruka da razmotre sadržaj teksta na spomen-ploči, koja će biti postavljena na rodnu kuću Diane Budisavljević.

U pismu traže da se u tekstu o Austrijanki, koja je spasila više od 10.000 dece iz ustaških logora doda pridev "srpska" deca, jer, kako kažu, to odgovara istorijskom i faktičkom stanju.

Ovim povodom oglasio se i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić.

"Uglavnom kada je reč o zločinima koji su se dešavali u Hrvatskoj, pokušava se uvek praviti neka vrsta relativizacije, odnosno to je postalo moderno da se ne govori ko su žrtve po toj nacionalnoj pripadnosti… Mislim da bi to u stvari bila obaveza da se tačno kaže o čemu je reč. To su bila u pitanju srpska deca", rekao je šef srpske diplomatije.

Diana Budisavljević bila je Zagrepčanka austrijskog porekla koja je za vreme ustaškog režima u Hrvatskoj spasila više od 10.000 srpske dece iz koncetracionih logora.

Diana je vodila detaljnu kartoteku dečijih sudbina, koju će joj nakon rata nepovratno oduzeti komunistička vlast 1945. godine, kada njeno germansko i građansko poreklo postaju nepoželjni.

Zahvaljujući Dianinom dnevniku, koji je nakon njene smrti pronašla unuka, rasvetljena je herojska uloga žene uverene da njen život nije vredniji od života nedužno progonjenih.

уторак, 16. април 2024.
26° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво