Koronavirus Srbija

Na kraju epidemije, vlast uvodi nove mere protiv koronavirusa

Vanredno stanje je prekinuto, policijskog časa više nema, restorani, kafići, tržni centri ponovo rade. Vratili smo se na svoje poslove. Deluje da je kraj epidemije.

Možda samo deluje, jer je vlast pripremila novi predlog uredbe koja donosi nove mere za borbu protiv širenja virusa a tiču se pre svega poslodavaca.

Martina Furtula, v. d. direktorke Uprave za bezbednost i zdravlje na radu Ministarstva za rad kazala je da je pripremljen predlog uredbe po kojoj bi svi poslodavci bili dužni da preduzmu mere za sprečavanje širenja korona virusa, prenosi Radio-televizija Srbije.

Ona je navela i da bi ta uredba trebala da bude usvojena na narednoj sednici Vlade.

Umesto strožih mera koje su se do sada primenjivvale samo na trgovce i ugostitelje, svim poslodavcima biće obavezno da na ulazu u radni prostor obezbede dezinfekciju, da, ukoliko je to moguće, uvedu drugu i treću smenu, a da u zatvorenom prostoru obezbede zaštitne maske ukoliko nije moguće osigurati udaljenost između zaposlenih.

Uredbom su takodje propisane kazne od 50.000 do 500.000 dinara za poslodavce, 20.000 dinara za zaposlene, prenosi Nova ekonomija.

– Do sada nismo imali kazne za poslodavce, ali je pokrenuto osam prekršajnih i jedna krivična prijava tokom vanrednog stanja. Nakon usvajanja uredbe i inspekcija će nastaviti da kontroliše primenu mera bezbednosti i zdravlja na radu još jače nego što je to bio slučaj do sada – kazala je Furtula.

Ministarstvo odbrane dodelilo zahvalnicu Informeru za borbu protiv koronavirusa

Čitajte Luftiku na Google vestima

Ana Marković

Štreber i boem. Bosanka i Banaćanka. Novinar. Hodajući detektor laži i emiter istine. Omiljenost - miris uštipaka u 9 ujutru, selo, leto i grlati petao, crk'o dabogda.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

562 Shares
562 Shares
Share via
Copy link