Najnovije vesti
Vesti Svet
NOVI EPICENTAR KORONE JE U JUŽNOJ AMERICI Po broju obolelih Brazil je premašio Rusiju, objavljene JEZIVE FOTOGRAFIJE GROBLJA za žrtve virusa (FOTO)

NOVI EPICENTAR KORONE JE U JUŽNOJ AMERICI Po broju obolelih Brazil je premašio Rusiju, objavljene JEZIVE FOTOGRAFIJE GROBLJA za žrtve virusa (FOTO)

Brazil je u petak sa registrovanih 330.890 osoba zaraženih korona virusom "nadvladao" Rusiju, pa je zauzeo drugo mesto na svetu po ukupnom broju slučajeva, iza Amerike.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
Brazil Foto: Profimedia
Brazil

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) ocenjuje da je "novi epicentar" pandemije Covida-19 postala Južna Amerika i ističe da je Brazil posebno teško pogođen širenjem te bolesti.

Stanje u Južnoj Americi se pogoršava, rekao je Majk Rajan, direktor programa SZO za vanredna stanja, i ocenio da je "Južna Amerika na neki način postala novi epicentar bolesti".

- Vidimo da se broj slučajeva zaraze povećava u brojnim državama Južne Amerike. U ovom trenutku pandemijom je najpogođeniji Brazil - rekao je on.

U Brazilu je u petak zabeležen 1.001 smrtni slučaj od korona virusa, čime se broj ukupno umrlih u toj zemlji povćao na 21.048, objavilo je brazilsko ministarstvo zdravstva.

Ukupno je 330.890 zaraženih osoba, od čega je u zadnja 24 sata zaraza zabeležena među 20.803 osobe. Po broju novozaraženih Brazil je nadmašio Rusiju u kojoj je evidentirano 326.488 slučajeva.

Ipak, agencija Rojters navodi da je pravi broj i zaraženih i preminulih u Brazili verovatno veći jer je ta zemlja pojačala testiranja.

Foto: Profimedia

U Sao Paulu, najteže pogođenom gradu, snimci iz vazduha pokazali su redove otvorenih parcela na groblju Formosa, a takve slike i porast obolelih prate i sve učestalije oštre kritike na račun krajnje desnog predsednika Žaira Bolsonara zbog odgovora na pandemiju i nastavak devastacija u amazonskoj prašumi, što dodatno produbljuje političku krizu u Brazilu.

Foto: Profimedia

Otkad je počela epidemija, Bolsonaro je "izgubio" dva ministra zdravlja, nakon što je vršio pritisak da promovišu ranu upotrebu lekova protiv malarije za lečenje kovid pacijenata.

Pročitajte još

Otišlo je i nekoliko visokih stručnjaka za javno zdravstvo, a mnogi su zamenjeni vojnicima, od kojih je general vojske Eduardo Pazuelo kao privremeni ministar zdravlja odobrio nove smernice za širu upotrebu tih lekova u blažim slučajevima.