Društvo sudija: Povećan broj napada za nezavisnost sudstva širom Evrope 1Foto: FoNet/ Dragan Antonić

Društvo sudija Srbije ocenilo je danas, povodom Dana opomene za nezavisnost pravosuđa u Evropi, da su napadi usmereni na pravosuđe povećani po broju i intenzitetu poslednjih godina van i unutar Evropske unije.

„Širom Evrope, pandemija kovid-19 pokazala je krhkost pravosudnih sistema i nespremnost za vanredne okolnosti, u situaciji kada su oni najpotrebniji za osiguranje poštovanja osnovnih prava i sloboda građana“, navedeno je u saopštenju Društva sudija Srbije.

Uz ocenu da su ovo mračna vremena za pravosuđa širom sveta, a posebno u Evropi sudije su ocenile da se upravo u ovakvim trenucima mora podići glas i založiti se za temeljne vrednosti Evrope- poštovanje osnovnih prava i sloboda, podelu vlasti i nezavisnost sudstva.

„U Mađarskoj vlada upravlja putem dekreta i koristi propise vanrednog stanja kako bi utišala glasove opozicije, u Bugarskoj su provladini mediji promovisali javne napade na sudije, u Rumuniji vlada nastavlja da uvodi promene u pravosuđe po skraćenom postupku, a u Poljskoj se orkestrirani napad protiv nezavisnosti pravosudja na društvenim medijima vode od strane vladinih službenika“, piše u saopštenju.

U saopštenju se navodi da je u Turskoj, predsednik turskog udruženja YARSAV Murat Arslan, još u zatvoru, na odsluženju desetogodišnje kazne zatvora posle presude koja nije ispunila nijedan kriterijum propisnog postupka, a da je prema nekim podacima, 800 do 1.200 turskih sudija i tužilaca zatvoreno uz njega.

Reprezentativna organizacija evropskih udruženja sudija i tužilaca MEDEL ustanovila je Dan opomene za nezavisnost pravosudja u Evropi u znak sećanja na italijanskog sudiju Djovanija Falkonea koga je ubila mafija 23. maja 1992. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari