23. maj  2020. 16.31  →  23.46 | Izvor: Tanjug

Evropa: Ponovo raste nivo smrtnosti u Švedskoj, u Rusiji još 9.434 slučaja, u Španiji još 466 novozaraženih

STOKHOLM -

U Švedskoj je u poslednja 24 sata od korona virusa preminulo još 67 ljudi, što je najviši dnevni broj smrtnih slučajeva prijavljen u subotu od 18. aprila, prenosi Gardijan.

List ukazuje na to da su subotom brojevi inače mali zbog kašnjenja u izveštavanju i ističe da druge evropske zemlje istovremeno beleže pad broja preminulih.

korona, kovid, 19, 1

Španija se ponovo otvara za strane turiste od jula

Španija će se ponovo otvoriti za inostrane turiste od jula, najavio je danas premijer Pedro Sančez, dodajući da će vlada garantovati bezbednost posetilaca i meštana nakon blokade zemlje zbog korona virusa.

Sančez je takođe najavio da će plan pomoći od tri milijarde evra porodicama koje su najviše pogođene pandemijom stupiti na snagu u narednih nekoliko sedmica, javlja Gardijan.

Premijer je podsetio da Španija godišnje ima vise od 80 miliona posetilaca i naglasio da je "turizmu potrebna bezbednost i na polazištu i na odredištu".

Sančez je rekao i da će fudbalska liga početi 8. juna.

U ukupan broj smrtnih slučajeva u toj zemlji u kojoj nije bilo obaveznih mera zatvaranja porastao na 3.992.

Kako je saopštila služba za javno zdravlje, potvrđeno je još 379 slučajeva infekcije, pa je ukupan broj zaraženih porastao na 33.188.

U Nemačkoj 638 novozaraženih, umrle još 42 osobe

Broj potvrđenih slučajeva korona virusa u Nemačkoj povećan je za 638 - na 177.850, pokazuju najnoviji podaci Instituta Robert Koh.

Broj smrtnih slučajeva od korona virusa povećan je za 42 - na 8.216, prenosi Rojters.

U Rusiji još 9.434 slučaja korona virusa, umrlo 139

U Rusiji je potvrđeno još 9.434 slučaja korona virusa u poslednja 24 sata, tako da je ukupan broj zaraženih povećan na 335.882.

Od korona virusa preminulo je još 139 osoba, prenosi TASS.

Najveći broj smrtnih slučajeva zabeležen je u petak - 150.

Od Kovid-19 u Rusiji je preminulo ukupno 3.388 osoba, a ova zemlja je po broju zaraženih na trećem mestu u svetu, posle SAD i Brazila.

Slovačka: Broj novozaraženih jednocifren, nema preminulih

U poslednjih nedelju dana u Slovačkoj nisu zabeleženi novi smrtni slučajevi od posledica zaraze korona virusom, dok je dnevni porast broja obolelih manji od 10, preneo je Rojters.

Prema zvaničnim podacima u ovoj centralnoevropskoj državi koja broji 5,4 miliona stanovnika, zaraženih i umrlih od COVID-19 manje je nego u susednim zemljama. Od početka epidemije korona virusom u Slovačkoj zaraženo je 1.504 ljudi, dok je 28 umrlo.

Broj novozaraženih korona virusom u toku ovog meseca uglavnom je jednocifren, a broj aktivnih slučajeva bolesti u konstantnom padu.

Stručnjaci tvrde da je mali broj zaraženih u Slovačkoj posledica brzog reagovanja na pandemiju i ranog zatvaranja granica, prodavnica i škola, kao i ranog uvođenja zabrane javnih okupljanja ubrzo po pojavi prvih slučajeva zaraze početkom marta.

Nošenje maski u ovoj zemlji takođe je proglašeno obaveznim.

Slovačka je otpočela sa ublažavanjem mera karantina 22. aprila, a prodavnice su otvorene u sredu.

Italija: Broj preminulih i dalje opada

U Italiji je danas preminulo 119 osoba, što je manji broj nego juče, kada je preminulo 130 obolelih od korona virusa, saopštila je civilna zaštita.

Danas je prijavljeno 669 slučajeva zaraze, što je malo više nego juče kada je novoobolelih bilo 652.

Ukupno je od 21. februara, kada su prijavljene prve žrtve, 32.735, navodi agencija Rojters. Italija je treća zemlja na svetu po broju preminulih od virusa kovid-19, posle SAD i Velike Britanije.

Civilna zaštita potvrdila je da je ukupno obolelih otkako je epidemija počela skoro 230.000, čime se Italija nalazi na šestom mestu po broju zaraženih, nakon SAD, Rusije, Španije, Britanije i Brazila.

Trenutno se u kritičnom stanju nalazi skoro 58.000 obolelih, a na intenzivnoj nezi leči se 572 pacijenta.

Do sada se oporavilo 138.840 zaraženih, a testirano je 2.164.000 od oko 60 miliona stanovnika.

U Španiji još 466 novozaraženih i 48 preminulih

U Španiji je od korona virusa preminulo još 48 osoba, čime se ukupan broj žrtava popeo na 28.678, saopštilo je ministarstvo zdravlja te zemlje.

Registrovano je 466 novih slučajeva, prenosi Rojters.

Dosad je od početka epidemije u Španiji zaraženo 235.290 ljudi.

Grčka: Dva nova smrtna slučaja, ukupno 171

Dva nova smrtna slučaja povezana s korona virusom registrovana su u Grčkoj, saopštile su večeras zdravstvene službe te zemlje.

Broj smrtnih slučajeva povezanih sa COVID -19 od početka pandemije u Grčkoj tako je dostigao 171, preneo je AP.

Grčke vlasti su saopštile i da su registrovana tri nova slučaja obolelih od korona virusa, čime se ukupan broj obolelih od početka pandemije popeo na 2.876.

Broj teško obolelilh pacijenata na respiratorima i dalje je 20, dok je 99 pacijenata pušteno sa odeljenja intenzivne nege u grčkim bolnicama.

Francuska: Rast broja novih slučajeva usporava

Rast broja novih slučajeva u Francuskoj dodatno usporava i broj bolesnika s kovidom u bolnicama i na intenzivnoj nezi nastavio je da pada, pokazali su podaci ministarstva zdravlja, što je pokazatelj da mera fizičke distance za sada drži zarazu pod kontrolom, javlja Rojters.

Skoro dve nedelje nakon ukidanja blokade zemlje, današnji podaci ministarstva zdravlja su pokazali da je broj potvrđenih slučajeva porastao za 250 na 144.806 u toku 24 sata, što je porast za 0,2 odsto, odnosno ispod prosečnog povećanja za 0,3 odsto u poslednjih sedam dana i znatno ispod proseka od 0,8 odsto koliko je bio porast u poslednjoj nedelji karantina.

Italija i Španija su takođe prijavile da je broj potvrđenih slučajeva u poslednjih sedam dana u proseku porastao za 0,3 odsto.

Tagovi