Najnovije vesti
Vesti Politika
SzS: Potreban hitan dijalog vlasti i opozicije

SzS: Potreban hitan dijalog vlasti i opozicije

Savez za Srbiju (SzS) saopštio je danas da je saglasan sa predsednikom Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) Vladimirom Kostićem o nužžnosti dijaloga u drušštvu.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
savez za srbiju_030918_RAS foto o bunic03 Foto: O. Bunić / RAS Srbija
savez za srbiju_030918_RAS foto o bunic03

Smatraju da je nužžan hitan dijalog vlasti i opozicije, ali ne "pro forme", da bi se zadovoljio neko sa strane, već da bi izbegao scenario koga se pribojava akademik Kostić.

SzS navodi da su autorski tekst "„Strah me naššeg međusobnog obračuna"“ akademika Kostića u NIN-u razumeli kao javni apel i da cene činjenicu da je prvi put neko iz jedne nacionalne institucije poslao takvu trezvenu poruku.

Pročitajte još

Saglasni su, kažu u SzS, sa konstatacijom akademika Kostića o tome da "nema nevinih", ali i da je "odgovornost prvenstveno u rukama onih koji su na vlasti".„

Uvek smo bili spremni na ozbiljne razgovore o svim temama, pogotovo na one koji bi doveli do slobodnih izbora i oslobađanja medija i na taj način stvorili uslove za izlazak drušštva iz krize“, navodi se u saopštenju SzS.

Vladimir Kostić
Foto: Nemanja Jovanović / RAS Srbija
Vladimir Kostić

Smatraju da nažžalost takvih razgovora nije bilo, pa čak ni na teme oko prevazilažženja ustavne, političke i ekonomske krize nakon pandemije korona virusa.

Pročitajte još

Kostić u tekstu, između ostalog navodi da je strah da se spirala netrpeljivosti i agresije zbog podela u duštvu ne izokrene u neku formu međusobnog obračuna.

- Mi i oni, našši i njihovi, prva i druga Srbija - oko nas samo izdajice, plaćenici, nacionalistički nastrojeni zločinci, sorošševci, špijuni, klerofaššisti, prodane dušše, komunjare, ljotićevci i - smislite neššto i vi, ja višše ne mogu. Da se ponovim, "ako se ventil društvene komunikacije i razmene brzo ne uspostavi strah me je da se spirala netrpeljivosti i agresije ne posuvrati u neku formu naššeg međusobnog obračuna"“, napisao je Kostić.