BiH

Dodik: SDS može podržati Mićića, ali neće učestvovati u strukturi vlasti

Dodik: SDS može podržati Mićića, ali neće učestvovati u strukturi vlasti
Foto: N.N. | Dodik: SDS može podržati Mićića, ali neće učestvovati u strukturi vlasti

BANJALUKA - Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik smatra da SDS neće podržati predsjednika Stranke demokratske srpske Semberije (SDSS) Miću Mićića na lokalnim izborima za gradonačelnika Bijeljine, te istakao da nema ništa protiv i da ga podrže ukoliko to žele.

"Nemam ništa protiv ako će da ga podrže, ali SDS u strukturi nove vlasti neće učestvovati", naglasio je Dodik u izjavi novinarima u Banjaluci.

Govoreći o odluci Centralne izborne komisije da odgodi lokalne izbore za 15. novembar, Dodik je ponovio da je riječ o nelegitimnoj komisiji, izabranoj mimo zakona, te da se na ovaj način dodatno komplikuje cijela situacija.

"Očigledno je da je to koncept koji je dogovoren od određenih političkih snaga", rekao je srpski član Predsjedništva BiH.

Kada je riječ o finansiranju izbora, što je navedeno kao jedan od glavnih razloga odgađanja izbora, Dodik je izrazio spremnost SNSD-a da glasa za privremeno finasiranje lokalnih izbora ili da se sredstva za to obezbijede na drugi način.

"Očigledno je da u Savjetu ministara nema dovoljne većine da to izglasa i mi to znamo", rekao je Dodik.

On je dodao i da je očigledno da to ne zna šef Misije OEBS-a u BiH Ketlin Kavalek, koja se pristrasno ponaša i legalizuje nezakonite stvari.

"Nisam je čuo da se oglasila kada je birana Centralna izborna komisija da nisu ispoštovane procedure, ali se sada našla da komentariše različite izjave nas u okviru BiH", naglasio je Dodik.

On je istakao da to samo govori koliko je BiH nesređena država, koliko u njoj mogu da "vršljaju" stranci i kvalifikuju najodgovornije ljude i političare u BiH.

"To govori koliko je BiH besmislena, jer ne obezbjeđuje ni elemente svoje suverenosti ako dozvoljava da različiti strani ambasadori ovde mogu da se upliću u unutrašnje stvari", rekao je Dodik.

On je napomenuo da su strani ambasadori u BiH u ulozi posmatrača, te da ne mogu biti ocjenitelji niti kreatori bilo kakvih procesa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije