Prvog dana više od 100 osoba testirano na kovid na lični zahtev

Prvog dana testiranja na korona virus na lični zahtev javile su se 132 osobe u Srbiji, a direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje Sanja Radojević Škodrić kaže da ih je najviše bilo u Beogradu, gde se na komercijalno testiranje javilo 66 građana.
Prvog dana više od 100 osoba testirano na kovid na lični zahtev
Foto: Pixabay
Testiranje na lični zahtev počelo je juče, cena PCR testa je 6.000 dinara, a direktorka RFZO navodi da mogu da se testiraju apsolutno svi građani i nije neophodno navesti razlog testiranja.
 
Radojević Škodrić je rekla da su testirani bili u uzrasnoj grupi od 22 do 47 godina, a samo tri osobe bile su starije od 65 godina.
 
"PCR test važi 72 sata od momenta izdavanja potvrde", rekla je Radojević Škodrić.
 
Navela je da potvrda može da se dobije i elektronskim putem, da je cena testa od 6.000 dinara neprofitabilna i da toliko košta sam test, usluga i potrošni materijal.
 
Testiranje za maloletnike i studente uz indeks je besplatno, ukoliko putuju u zemlju gde je za ulazak neophodno da imaju PCR test.
 
Prema rečima v.d. direktora Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut", Verice Jovanović, uplata se obavlja preko jedinstvenog žiro-računa koji se nalazi na sajtu portala covid-19 Vlade Srbije i gde je takođe objašneno na koji način treba izvršiti uplatu.
 
"Sa tom potvrdom se dođe u zdravstvenu ustanovu gde se obavi testiranje. Uzimanje brisa traje minut-dva, a celokupna procedura, ne duže od pet minuta. Ostavljaju se lični podaci o osobi koja zahteva testiranje i u roku od 24 do 48 sati se dobija rezultat", rekla je Jovanović.
 
"Podaci o svakom licu koje obavi testiranje ulaze u bazu kovid 19 koja nam je neophodna za epidemilološko praćenje situacije na teritoriji naše zemlje", dodala je.
  • Dren ko zdrav

    23.05.2020 22:05
    Prodaju vam kineske testove olala kreteni.
  • @Penzioner

    23.05.2020 20:43
    Профит је разлика између трошкова и прихода. Услуга сестре и лаборанта је трошак јер примају плату, а није профит чак ни за њих лично јер су за плату морали да раде. Термини су мало другачији у комунистичкој економији па вас то можда буни. Али та је економија пропала, тако да је ирелевантна.
  • radoje d

    23.05.2020 19:03
    Kad se placa, ima svega...
    ".. cena PCR testa je 6.000 dinara.."
    - Kada treba da se naplati, ima testova koliko hoces a kada je trebalo preventivno testirati hiljade gradjana onda testova nije bilo !!
    - Isto kao i sa maskama i rukavicama, bar u Beogradu. Ja sam ih od 16.3. skoro 3 nedelje bezuspesno trazio. Uspeo sam tek krajem marta da kupim 10 maski i 10 pari rukavica. A stizale su iz Kine "tonama"...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.