Kad herojima kasne plate 1

Na sva usta su nas hvalili da smo podneli najveći teret epidemije, obećavali nam ordenje, zaposlenja i povećanja plata, aplaudirali.

Zar je ovo nagrada za požrtvovanje koji su neki od nas platili zaražavanjem ili životom?, rekli su za Danas pojedini zdravstveni radnici Kliničkog centra Niš, revoltirani zbog kašnjenja plata.

KC Niš je, inače, tokom još uvek aktuelne epidemije bio jedan od najvećih kovid centara u Srbiji, a oni verbalno proglašavani herojima koji su zbrinuli više od 2.200 kovid pacijenata.

Nakon što je njihov revolt stigao do Ministarstva zdravlja i Republičkog fonda zdravstvenog osiguranja, prekjuče kasno po podne na račune oko 3.200 radnika KC Niš uplaćene su plate, koje inače legnu oko 15. u mesecu.

Nekako istovremeno do njih i svih drugih zdravstvenih radnika u Srbiji stigla su i obećanja o skorašnjem boljem životu.

Predsednik države i SNS Aleksandar Vučić najavio je još jednu povišicu njihovih plata do kraja godine, nakon što je Vlada krajem marta već donela odluku o povećanju njihovih neto zarada za deset odsto od 1. aprila.

Vučić je ocenio da Srbija to može da priušti jer je pandemiju „izdržala lakše nego drugi“, te će „po privrednom rastu ove godine biti najuspešnija zemlja u Evropi“.

Kako to ovde (pre)često biva, optimizam vlasti se i u ovom slučaju izvrgao u nešto drugo. Vladina odluka o trajnoj povišici plata pretvorila se u „stimulaciju za rad tokom vanrednog stanja“.

Prema rečima predsednika Sindikata lekara i farmaceuta Radeta Panića, plate zdravstvenih radnika će i sa takvom povišicom biti niže nego ranije, jer im se još uvek odbija solidarni porez od deset odsto na bruto zarade, uprkos tome što je zakon koji je to regulisao ukinut još krajem 2014. godine.

Deo ekonomskih stručnjaka je otrežnjujuće upozorio da u Srbiji postoji pad ekonomskih aktivnosti i društvenog proizvoda, a rast rashoda zbog epidemije, te potencijalno i udela javnog duga u BDP.

Posve je, dakle, jasno da su ocene o postignućima zemlje u vreme epidemije ili obećanja o boljem životu zdravstvenih radnika sastavni deo predizborne kampanje.

Vučić ju je uostalom vodio čak i u vreme vanrednog stanja, kada je putovao po Srbiji, deleći zdravstveno ugroženom narodu respiratore, maske i rukavice.

Uprkos tome što se, kako već znamo, „najviše laže pred izbore, tokom rata i posle lova“, da li su ovakve predizborne manipulacije vlasti zaista nužne? Ili bi njih trebalo da budu pošteđeni bar oni koje je ta ista vlast proglasila herojima?

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari