Izbegličke porodice iz BiH i Hrvatske u opštini Krupanj dobile ključeve stanova

Posle skoro trideset godina podstanarskog života, i selidbe sa jedne adrese na drugu, pet izbegličkih porodica koje su devedesetih godina iz ratom zahvaćene Bosne i Hrvatske utočište našle u Krupnju, uselile su se u nove domove. Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić dodelio je ključeve stanova i čestitao izbeglim porodicama useljenje u novu zgradu u Krupnju.

Regionalni stambeni program ima za cilj da stambeno zbrine i obezbedi najugroženije porodice sa prostora bivše Jugoslavije koje imaju status izbeglih lica. Program se sprovodi u našoj zemlji, ali i u Republici Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori.

"Imala sam dvadeset godina kada sam došla ovde, evo 28 godina živim u Krupnju, i moja porodica je tročlana porodica, mi smo presrećni i zaista smo zadovoljni što smo dobili ovaj stan, za nas je ovo velika čast", kaže Edina Hećimović, izbeglica iz BiH. 

"Izbegao sam 95. godine kada je bila Oluja, kada je bio najveći progon Srba iz Krajine, tu smo već 25 godina, živeli smo u kući kod supruginih rođaka", kaže Milić Petrović, izbeglica iz BiH.

Ključeve stanova izbeglim porodicama uručio je ministar Ivica Dačić, koji je poručio da njihovo zbrinjavanje predstavlja humanitarnu, ali pre svega moralnu obavezu. Sredstva za izgradnju, više od 170 hiljada evra obezbedila je Evropska unija, a zemljište i infrastrukturu opština Krupanj.

"Za vas i vaše porodice ovo je novi početak, a za nas koji smo bili uključeni u pregovore i realizaciju Regionalnog programa stambenog zbrinjavanja, ovo je svojevrsna humanitarna i moralna obaveza", istakao je Dačić.

Istakao je da je u okviru ovog potprojekta planirana dodela 1.847 stambenih rešenja, a od tog broja 827 stanova u 25 lokalnih samouprava. 

"Regionalni stambeni program po mnogim ocenama iz međunarodne zajednice predstavlja uspešan primer saradnje u regionu i dokaz je da je moguće uzajamno sarađivati na bazi poštovanja, razumevanja i saglasnosti o zajedničkim interesima. Nadamo se da ćemo nastaviti u istom duhu i proširiti našu saradnju, a sve u cilju stvaranja uslova za bolji kvalitet života svih naših građana i razvoj celog društva", rekao je Dačić. 

"Nadam se da je to za dugi period, i nadam se da će mnoge generacije vaših potomaka upravo u ovim stambenim jedinicama da nižu uspehe i da prosto zauvek utiču na razvoj Srbije i razvoj našeg malog ali ponosnog mesta", kađe Ivan Isailović, predsednik opštine Krupanj.

U okviru Regionalnog stambenog programa uskoro se očekuje i useljenje izbegličkih porodica u 270 stanova u Novom Sadu i 20 u Valjevu, a privodi se kraju i izgradnja stambenih jedinica u još četiri opštine u Srbiji.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво