DJB: Tužilaštvo da utvrdi krivičnu odgovornost predsednice Ustavnog suda 1Foto: Bojan Cvejić

Pokret „Dosta je bilo“ (DJB) ocenio je danas da je Ustavni sud Srbije sačekao je da se ukine vanredno stanje i onda je odbacio inicijative o oceni ustavnosti odluke o uvođenju vanrednog stanja, je „više ne postoji pravni interes“, zbog čega su od javnog tužioca tražili da utvrdi krivičnu odgovornosti predsednice Ustavnog suda Snežane Marković.

DJB u saopštenju navodi da su 19. marta izneli usmeni, a 20. marta i pisani zahtev predsednici Ustavnog suda da se izjasni povodom toga što Odluku o proglašenju vanrednog stanja, koju su doneli predsednik Srbije Aleksandar Vučić, predsednica Vlade Ana Brnabić i predsednica Narodne skupštine Maja Gojković 15. marta, parlament nije potvrdio u roku od 48 sati.

Ustavnom sudu Srbije tada je podnet zahtev za suspenziju protivustavne odluke o vanrednom stanju dok o njoj ne odluči Skupština, dodaje DJB.

„Kako nije bilo nikakvog odgovora na hitan zahtev od 20. marta 2020. godine, poslanici DJB uputili su 31. marta Ustavnom sudu urgenciju da se izjasni o zahtevu za suspendovanje odluke o vanrednom stanju dok o njoj ne odluči Narodna skupština“, dodaje se u saopštenju.

Nakon toga su 27. aprila predstavnici DJB-a Republičkom javnom tužilaštvu podneli krivičnu prijavu protiv predsednice Ustavnog suda Marković zbog „sumnje da je nevršenjem službene dužnosti onemogućila najviše državne organe da reaguju povodom protivustavno proglašenog vanrednog stanja koje je rezultiralo suspenzijom Narodne skupštine“.

„Uprkos tome, Snežana Marković nije zakazala sednicu Ustavnog suda, povodom zahteva narodnih poslanika DJB. Na taj način ona je praktično omogućila predsedniku i Vladi Srbije da bez ikakvog otpora masovno krše ljudska prava svih građana, čime je izvršila krivično delo zloupotrebe službenog položaja, kao i krivično delo kršenja zakona od strane sudije i javnog tužioca“, saopštio je DJB.

U petak, 22. maja, Ustavni sud je odbacio sve Inicijative za ocenu ustavnosti odluke o proglašenju vanrednog stanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari