Još "zeleni" za grend slemove 1Foto: EPA-EFE/ ROB PREZIOSO

Ako ni zbog čega drugog onda makar zbog atraktivnosti i uzbudljivosti takmičenja, većina ljubitelja muškog tenisa volela bi da se pojavi neko ko će ugroziti turnirsku vladavinu Rodžera Federera, Rafaela Nadala i Novaka Đokovića, naročito onih iz grend slem kategorije, jer Švajcarac (sa 20 takvih titula), Španac (19) i Srbin (17) već par decenija vedre i oblače „belim sportom“.

I retko dozvoljavaju ispisnicima a još manje potencijalnim naslednicima da im „naude“ na Australijen openu, Rolan Garosu, US openu i Vimbldonu.

Ovo se naročito odnosi na mlađariju, jer je na dan kada je trenutno prvi reket sveta Đoković napunio 33 godine, izbačen zanimljiv statistički podatak da nijedan ATP aktivni teniser ispod tri decenije starosti nije nikada osvojio neki od turnira velike četvorke.

Osim 39-godišnjeg Federera, (uskoro) 34-godišnjeg Nadala i Đokovića u eri ove moćne trojke, takvu počast i radost doživeli su samo još Britanac Endi Marej (33 god, 3 GS trofeja), Švajcarac Sten Vavrinka (35, 3), Argentinac Huan Martin del Potro (31, 1) i Hrvat Marin Čilić (31, 1), pet dana mlađi od Del Potra.

Austrijanac Dominik Tim (3. na zamrznutoj ATP listi, 26 godina), Rus Danil Medvedev (5, 24), Grk Stefanos Cicipas (6, 21), Nemac Aleksander Zverev (7, 22), Italijan Mateo Beretini (8, 23), Belgijanac David Gofin (10, 29), Argentinac Dijego Švarcman (13, 27), Rusi Andrej Rubljov (14, 22) i Karen Kačanov (15, 23), Kanađanin Denis Šapovalov (16, 20)… za sada samo bljesnu i tu i tamo eliminišu nekog člana veličanstvenog trojstva, ali nikako ne uspevaju da im uzmu GS titule.

I ko zna da li će im to poći za rukom, naročito protiv Nadala i Đokovića, jer stariji Federer već gubi korak u trci sa večitim rivalima i svojim godinama, a pomenuta dvojica žarko žele da uđu u istoriju kao najuspešniji teniser ikada.

Naš Novak je već jedinstven i ispred svih po mnogo čemu, između ostalog i zato što je samo on u tzv open eri u nizu osvojio četiri grend slema i to na tri različite podloge.

Prvi GS trofeji velike trojke

Rodžer Federer – 2003. godina Vimbldon

Rafael Nadal – 2005. godina Rolan Garos

Novak Đoković – 2008. godina Australijan open

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari