CINS: Tetkica prijavila da joj je direktorka škole pretila smrću, institucije ćute 1Foto: Beta/Hina/Admir Buljubašić

Pretnja smrću koju je zaposlena u školi Đuro Strugar prijavila još krajem 2018. i dalje je bez epiloga. Kako Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) saznaje, u tužilaštvu ne znaju šta se dogodilo sa njenom prijavom, republičke institucije odrekle su se odgovornosti, a gradska inspekcija je odložila odluku jer je u toku suđenje po privatnoj tužbi.

Pojedini zaposleni u ovoj školi veruju da se već dugo nad kolektivom vrši pritisak zbog članstva u sindikatu, piše CINS.

Pravnik Mario Reljanović ocenjuje da je zapravo reč o diskriminaciji – jednom od najčešćih problema koji su ljudi prijavljivali Povereniku za zaštitu ravnopravnosti u poslednjih 10 godina.

U decembru 2018. u Osnovnoj školi Đuro Strugar na Novom Beogradu Vera Trajanović, servirka od milošte nazvana „tetkicom”, nalazila se na svom radnom mestu –  kuhinji od desetak metara kvadratnih opremljenoj frižiderom, šporetom, sudoperom, komodom sa posuđem. U toj školi Vera radi više od 30 godina.

CINS piše da je oko devet ujutru u kuhinju ušla direktorka škole Aleksandra Lončar kako bi od Vere uzela skuvanu kafu.

U tome ne bi bilo ničeg čudnog da direktorka nije zatvorila vrata za sobom, objašnjava Vera.

„Pitala me je da li znam kakva je zemlja na Bežaniji. Zaprepašćeno sam je pitala „Molim“, a ona je ponovila pitanje”, priča Vera.

Ona je upitala direktorku da li je to pretnja i šta je razlog tome, ali odgovor je, kaže, bio kratak: da počne da se navikava na tu zemlju.

„Poznato je da je na Bežaniji Bežanijsko groblje. Što bih se ja drugačije, ako nije zbog toga, navikavala na tu bežanijsku zemlju“, pojašnjava Vera.

Nakon toga Lončar je otišla, a Vera je, ističe, osetila jak bol u plućima i doživela veliki stres.

Pozvala je Smilju Tatomirović, dugogodišnju predsednicu školskog sindikata kog je i sama član, i ispričala joj šta se dogodilo.

Koleginica je pokušala da je smiri, ali bezuspešno. U razgovoru za CINS, Tatomirović se seća da je nakon sat vremena primila drugi poziv, a Vera je i dalje bila uznemirena i loše se osećala.

„Rekla sam joj da napusti radno mesto, jer smatram da je ugrožena, i da ode kod lekara”, rekla je Tatomirović.

Vera je prvo otišla u bolnicu, a odatle u policiju da prijavi ugrožavanje sigurnosti. Usledio je niz prijava, ali do danas nijedna nije imala efekta.

Ceo tekst pročitajte na sajtu CINS-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari