"Srbija gradi 500 kilometara auto-puteva"

Srbija će u okviru novog investicionog plana 2020-2025 graditi novih 500 kilometara auto-puteva.

Srbija

Izvor: Tanjug

Subota, 23.05.2020.

10:29

Foto: Depositphotos, bogdan.hoda

To je izjavila potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović.

Ona je podsetila da će se uložiti devet milijardi evra u putnu, železničku, komunalnu i socijalnu infrastrukturu i navela da se trenutno gradi 230 kilometara novih auto-puteva, kao što su Moravski koridor i auto-put Sremska Rača-Kuzmin, koji će Srbiju povezati sa BiH.

Mihajlovićeva je podsetila i da je planiran šumadijski koridor "Vožd Karađorđe", koji će povezati centralnu sa zapadnom, južnom i istočnom Srbijom, kao i auto-put Požega-Boljare koji će našu zemlju spojiti sa Crnom Gorom.

Pored brze pruge koja se gradi od Beograda do Budimpešte, gradiće se i brza pruga Beograd-Niš, rekla je Mihajlovićeva za TV Hepi, a saopštio je kabinet potpredsednice Vlade.

Ministarka je dodala da je cilj Srbije da bude premrežena putevima, te da će se u magistralne, regionalne i lokalne puteve uložiti milijardu evra.

"Suština i vizija naše politike je da ljudi ostanu da žive u svojim mestima, a da investicije lakše i brže dolaze i za to nam je potrebna infrastruktura. A ona je uz građevinarstvo pokretač privrednog razvoja i rasta BDP-a", navela je ona.

Kako napominje, privrednom razvoju će doprineti i stanovi koji se grade za pripadnike službi bezbednosti, a Mihajlovićeva kaze da je dala predlog da se taj projekat proširi i na zdravstvene i prosvetne radnike, te da očekuje da će Vlada to usvojiti.

Potpredsednica Vlade podsetila je i da je otvoren avio- saobraćaj, navodeći da je važno da se polako vraćamo u normalniji život, ali i da dalje vodimo računa o zdravlju.

Podsetila je da je Er Srbija u toku vanrednog stanja vratila naše građane u zemlju, prevezla 15.000 stranih državljana i dopremila svu potrebnu opremu i humanitarnu pomoć.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: