');
Blic Biznis Vesti

Mihajlović: Trenutno gradimo 230 kilometara NOVIH AUTOPUTEVA

Srbija će u okviru novog investicionog plana 2020-2025 graditi novih 500 kilometara autoputeva, izjavila je danas potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
Zorana Mihajlović Foto: Oliver Bunić / RAS Srbija
Zorana Mihajlović

Ona je podsetila da će biti uloženo devet milijardi evra u putnu, železničku, komunalnu i socijalnu infrastrukturu i navela da se trenutno gradi 230 kilometara novih autoputeva, kao što su Moravski koridor i auto-put Sremska Rača-Kuzmin, koji će Srbiju povezati sa BiH.

Foto: Dušan Aničić / Tanjug

Mihajlovićeva je podsetila i da je planiran šumadijski koridor "Vožd Karađorđe", koji će povezati centralnu sa zapadnom, južnom i istočnom Srbijom, kao i auto-put Požega-Boljare koji će našu zemlju spojiti sa Crnom Gorom.

Pored brze pruge koja se gradi od Beograda do Budimpešte, gradiće se i brza pruga Beograd-Niš, rekla je Mihajlovićeva za TV Hepi, a saopštio je kabinet potpredsednice Vlade.

Ministarka je dodala da je cilj Srbije da bude premrežena putevima, te da će se u magistralne, regionalne i lokalne puteve uložiti milijardu evra.

“Suština i vizija naše politike je da ljudi ostanu da žive u svojim mestima, a da investicije lakše i brže dolaze i za to nam je potrebna infrastruktura. A ona je uz građevinarstvo pokretač privrednog razvoja i rasta BDP-a“, navela je ona.

Pročitajte još

Kako napominje, privrednom razvoju će doprineti i stanovi koji se grade za pripadnike službi bezbednosti, a Mihajlovićeva kaze da je dala predlog da se taj projekat proširi i na zdravstvene i prosvetne radnike, te da očekuje da će Vlada to usvojiti.

Potpredsednica Vlade podsetila je i da je otvoren avio-saobraćaj, navodeći da je važno da se polako vraćamo u normalniji život, ali da i dalje vodimo računa o zdravlju.