Nema kraja bahaćenju, graditelj ne odustaje: Posle naloga za RUŠENJE, DIVLJI vidikovac na nalazištu Vinča dobija i OSVETLJENJE

M. STANOJKOVIĆ

23. 05. 2020. u 10:02

Posle naloga za rušenje, neimar na parceli nalazišta "Vinča" razvodi struju

Нема краја бахаћењу, градитељ не одустаје: После налога за РУШЕЊЕ, ДИВЉИ видиковац на налазишту Винча добија и ОСВЕТЉЕЊЕ

SPORNO Građevina na obali Dunava

DA će nalog za rušenje bespravno sagrađenog vidikovca na parceli arheološkog nalazišta u Vinči dozvati pameti divljeg graditelja, ponadali su se nadležni u Muzeju grada Beograda. Ipak, ne samo što nije počeo da uklanja objekat, već brzopotezno uvodi struju, postavlja rasvetu i dograđuje.

Prema saznanjima direktorke Muzeja grada Jelene Medaković, rešenje da se sve vrati u prvobitno stanje nije sprovedeno, a vlasnik je čak preko noći doveo majstore kako bi sproveli struju da mogu i tokom noći da uživaju u pogledu na Dunav iz srca neolitskog nalazišta.


- Razvukli su kablove, dograđuju i ne samo što nisu sklonili, već ih brže bolje privode kraju - kaže za "Novosti" Medakovićeva. - Razumela bih da je došao neki stranac koji ne zna ništa o vrednosti samog nalazišta i to učini. Ali, iz nepoznatog razloga, pojedine meštane niko ne može da dovede u red. Iskoristili su vanredno stanje i mahnito zidaju. Još davnih sedamdesetih godina građani su isplaćeni da odu odavde, a oni su ostali i divlja gradnja pretvorila je nalazište u ono što možete da vidite. O Vinči stranci amateri znaju mnogo više nego prve komšije.




"Novosti" su već objavile da je vanredno stanje iskoristio "neimar" kako bi na padini arheološkog lokaliteta bespravno podigao natkriven drveni objekat za uživanje u formi vidikovca. Muzej grada se po saznanju za ovaj "neimarski poduhvat" na zaštićenom području obratio Republičkom zavodu za zaštitu spomenika, koji je doneo rešenje da se bespravni objekat ukloni. Međutim, vidikovac zasad odoleva, a vlasnik očigledno pokušava i da ga osvetli. Direktorka Muzeja je zato uverena da vlasnik ne namerava da ga sruši i odustane od njega.


BAHATO PONAŠANjE MEŠTANA


OSIM ovog poslednjeg slučaja, divlja gradnja u ovom kraju nije retkost, pa se nasleđe uništava i ispuštanjem vode iz bazena na kraju sezone. Takođe, komšije uništavaju žardinjere i ispuštaju kanalizacionu vodu u iskopine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije