23. maj  2020. 10.11  →  13.58 | Izvor: Tanjug

U smederevskom "Kaizenu" 19 zaraženo korona virusom, u zaječarskim ustanovama kulture 20

JAGODINA/ SMEDEREVO -

U Pomoravskom okrugu, u poslednja 24 sata, registrovano je novih devet osoba pozitivnih na korona virus, saopštio je Instutut za javno zdravlje Srbije "Milan Jovanović - Batut".

Po tri novoobolela registrovana su u Ćupriji, jednom od žarišta korona virusa u Srbiji, i Jagodini, u Svilajncu dva, a nakon 22 dana, korona se vratila u Paraćin, gde je registrovan jedan oboleli.

korona, virus, novi, sad, maske, prolaznici, 82

Od početka epidemije, stoji na sajtu vlade Covid19.rs , u Ćupriji je na korona virus bilo pozitivno 248 osoba, u Paraćinu 158, Jagodini 138, Despotovcu i Sviljancu po 35 i Rekovcu 21. osoba.

Ukupno u okrugu 635 obolelih.

SD: U "Kaizenu" svi testirani, zasad 19 pozitivno

U tekstilnoj fabrici "Kaizen" u Smederevu obavljeno je kolektivno testiranje na virus korona, javio je RTS, a zasad je pozitivnih 19 radnika dok se za oko 150 čekaju rezultati.

Uzet je uzorak od 241 radnika, dodaje se.

Direktorka Zavoda za javno zdravlje "Požarevac" Ana Jovanović rekla je da su svi pozitivni smešteni u bolnice.

"Svi pozitivni iz Kaizena su hospitalizovani i niko se ne nalazi u kućnim uslovima. Neki su na Sajmu, dve žene su smeštene u Zemunsku bolnicu zbog upale pluća, dok će ostali biti smešteni u Smederevsku bolnicu", kazala je ona za RTS.

Zaječar:U poslednja 3 dana 20 pozitivnih iz ustanova kulture

U poslednja tri dana u ustanovama kulture u Zaječaru, od ukupno 130 testiranih, potvrđeno je 20 pozitivnih slučajeva na Kovid-19, izjavio je danas gradonačelnik tog grada i komandant Štaba za vanredne situacije Boško Ničić.

Ničić je Tanjugu rekao da najveći broj zaposlenih u tim ustanovama nije radio i da je manji broj njih bio na dežurstvima.

"U Domu učenika od 45 testiranih svi su negativni, dok je u obdaništu troje ili četvoro obolelo i odmah su udaljeni iz procesa rada", naveo je Ničić.

Zaraženi u zaječarskom Narodnom pozorištu nisu radili, a prema poslednjim podacima, 14 njih je obolelo.

Ničić je istakao i da su svi asimptomatski pacijenti i da nemaju ni blage simptome.

Zaječar je u poslednja 24 sata zabeležio novih šest pozitivnih slučajeva, pa je tako ukupan broj obolelih od početka epidemije 116.

Ničić kaže da je prema zvaničnoj statistici izlečeno četvoro pacijenata, ali napominje da 59 njih imaju dva negativna testa i da se čekaju rezultati trećeg testa, kako bi se svrstali u kategoriju oporavljenih.

Dodaje i da se sa dva negativna testa pacijenti otpuštaju na kućno lečenje, kao i da na Infektivnom odeljenju zaječarske bolnice ima 30 mesta, od kojih nisu sva popunjena, te da će sa trenutnim povećanjem novoobolelih i ta mesta popuniti.

Prema Ničićevim rečima, u Zaječaru najmlađi oboleli od Kovida-19 ima 24 godine, a najstariji 62.

U privremenoj vojnoj bolnici na beogradskom Sajmu 61 pacijent, 14 više nego juče

Koordinator privremene vojne bolnice na beogradskom Sajmu, za prihvat lakše obolelih od virusa korona, Veljko Milić, kazao je da se povećava broj smeštenih u toj ustanovi, te da sada iznosi 61.

"To je za 14 više nego juče. Uglavnom su primljeni pacijenti iz Smedereva. Dva smo zbog komorbiditeta, odnosno pridruženih bolesti, premestili u Kovid bolnice, jer po svojoj patologiji nisu za beogradski Sajam. Najmlađi na Sajmu ima 20, a najstariji 63 godine", rekao je Milić za RTS.

I pored nadanja da će ustanova čijim radom koordiniše biti ubrzo zatvorena, on je naveo da se pokazalo da je i dalje neophodno da opstane kao privremena bolnica.

"Prateći epidemiološku situaciju vidi se da smo i dalje neophodni. Postoje džepovi koji se prazne i mislimo da je to uzrok povećanja broja pacijenata", istakao je Milić, pozivajući se na predviđanja virusologa Ane Gligić.

On je naveo da je na Sajmu trenutno 12 lekara koji, zajedno sa 20 tehničara i medicinskim koordinatorima, brinu o zdravstvenom stanju pacijenata.

Srodne vesti